Jaguar
tot € 21.000
Bouwjaar van 2009
tot 200.000 km
Alles wissen

Jaguar XJ: eigentijdse en luxe auto

De Jaguar XJ kan met recht een luxe sedan worden genoemd. Deze Britse occasion werd voor het eerst geïntroduceerd in 1968. De XJ staat voor Experimental Jaguar. Het design van deze Jaguar is door de jaren heen nooit veranderd, maar volledig hetzelfde gebleven. Dat zorgt voor een vertrouwd gevoel tijdens het autorijden, zeker bij eerdere bezitters van de Jaguar. Ook in zijn basisvorm is deze Jaguar nauwelijks veranderd. Deze occasion wordt ook wel een elegante roofkat genoemd en is daarnaast een belangrijk symbool van de Britse autokunst. Mensen die op zoek zijn naar een luxe en elegante Jaguar, kunnen met deze occasion uitstekend uit de voeten. Het is een echte klassieker die grote klasse uitstraalt.

De verschillende generaties van de Jaguar XJ

Door de jaren heen zijn er verschillende generaties van de Jaguar XJ op de markt verschenen. De eerste generatie van 1968 tot 1973 werd geleverd met twee verschillende cilinderinhouden: de Jaguar XJ6 en Jaguar XJ12. Laatstgenoemde Jaguar heeft een vermogen van 253 pk gold wereldwijd lange tijd als eerste sedan voorzien van twaalf cilinders. De tweede serie van deze occasion verscheen in 1986 en het laatste model van deze serie was leverbaar in 2003. De luxere modellen uit deze serie vielen vooral op vanwege de hoekige koplampen. De derde generatie die in 2002 op de markt kwam, viel vooral op dankzij sportievere details. Bovendien was deze Jaguar een stuk lichter dan zijn voorganger vanwege de aluminium carrosserie. Verder was tijdens deze generatie ook een eerste dieselvariant verkrijgbaar. In 2010 verscheen de laatste serie van de XJ. De 5,0 liter topuitvoering uit deze serie heeft een vermogen van maar liefst 510 pk.

Sportieve sedan uit de hogere klasse

Mensen die op zoek zijn naar een sportieve sedan uit de hogere klasse, komen al snel bij de Jaguar XJ uit. Men heeft de keuze uit diverse modellen. Huidige modellen zijn bijvoorbeeld de XJ6, XJ8, XJ8 L, XJR en de Super V8. Voor elk budget is er een passend model verkrijgbaar. De occasion is een echte ranke verschijning vol klasse en luxe. Kwaliteit en vakmanschap zijn bijvoorbeeld terug te vinden in het interieur van de occasion. Het glazen panoramadak en de afwerking met hout, geven bestuurders absoluut het gevoel dat ze een luxe auto tot hun beschikking hebben.

Een tweedehands Jaguar XJ kopen

Als men op zoek gaat naar een tweedehands auto van dit model Jaguar, dan dient men op een aantal zaken te letten. Zeker de wat oudere modellen uit de beginjaren, verdienen het nodige onderhoud om in topconditie te blijven. Mocht men liefhebber zijn van oldtimers, dan is een ouder model van de XJ zeker een auto om trots op te zijn. Verder let men op de kilometerstand en het laatste apk-rapport. Met klasse autorijden, dat kan uitstekend dankzij de indrukwekkende combinatie van schoonheid, luxe en vermogen. De dynamische rijbeleving in een XJ is zeker bijzonder om mee te maken.

Meer Jaguar