Kia
Alles wissen

Tweedehands Kia kopen?

De verrassende kracht van Kia

'The Power to Surprise' is het motto van deze Zuid-Koreaanse autofabrikant, die in 1944 in Seoul werd opgericht. Het is na Hyundai het tweede grootste Koreaanse automerk, hoewel het na de crisis van de jaren negentig juist bij de nummer één in handen kwam. Kia bleef zijn eigen naam houden en zijn eigen auto's produceren.In 1944, nog tijdens de Japanse bezetting, begon het bedrijf met het handmatig vervaardigen van fietsonderdelen en stalen buizen. Later ontwikkelden ze zich tot fietsenfabrikant en later, in 1957, met de productie van motorfietsen, in licentie van Honda. In opdracht van Mazda begonnen ze in 1962 met het maken van vrachtwagens en vanaf 1974 maakten ze hun eerste eigen auto, de Kia Brisa, als variant op de Mazda Familia. In eerste instantie fabriceerden ze een versie als pick-up truck, die de naam Brisa B-1000 kreeg. De personenwagen was uitgerust met een Mazda motor met cilinderinhoud van 1 liter. In 1981, toen Zuid-Korea door een militair regime werd geregeerd, kreeg de fabriek het bevel om zich alleen nog op lichte vrachtwagens te richten. De divisie die verantwoordelijk was voor personenauto's, hield zich in leven door in opdracht de Fiat 132 en de Peugeot 604 te assembleren.

Een aantal geliefde modellen

In de jaren tachtig ging Kia een samenwerkingsverband aan met Ford en vanaf 1986 nam de productie van personenauto's een grote vlucht. Een van de eerste modellen was de Pride, die gebaseerd was op de Mazda 121 en in de verenigde Staten op de markt kwam onder de naam Ford Festiva. De Pride werd geleverd als vijfdeurs- en driedeurs hatchbacks en als vierdeurs sedan. Een nieuwere versie van de Festiva werd geleverd onder de naam Avella en was met name in de vierdeurs sedanversie ook in Zuid-Korea erg populair. Zowel de Avella als de Pride werden vanaf 2000 vervangen door de Rio.Een populaire sportwagen uit de jaren zestig was de Lotus Elan. Kia bracht in de jaren negentig een variant uit, die ze eveneens Elan noemden nadat ze van Lotus in 1995 de rechten hadden overgekocht. Deze tweedeurs roadster had een nieuwe 1,8-liter T8D-motor.

Een Kia als tweedehands auto

Deze Zuid-Koreaanse fabrikant heeft vanaf het begin van zijn activiteiten op de exportmarkt ook sterk op Europa geconcentreerd. Wie dus een tweedehands auto wil aanschaffen van dit merk, is zich haast verzekerd van een ruim aanbod, zowel wat oudere modellen als recente betreft. De Rio is bijvoorbeeld een geliefde auto voor diegenen die op zoek zijn naar een compacte 4-deurs sedan of 5-deurs hatchback. Wie een pittige maar kleine stadsauto zoekt, maakt met de Picanto, ook bekend als Morning, een verstandige keuze. Vanwege zijn prijsstelling is de Sorento een populaire en vooral voordelige optie voor mensen die een SUV zoeken. Ook de opvolger van de Cerato hatchback, de c'eed, is en blijft een veel verkocht model, die regelmatig als occasion wordt aangeboden. De Sportage is een mooie SUV, geschikt voor 5-7 personen.