Kia
Alles wissen

Tweedehands Kia Picanto kopen?

De Kia Picanto verovert nu ook de Europese markt

Kia is een ambitieus bedrijf uit Zuid-Korea. Hoewel de onderneming al in 1944 is opgericht, is Kia zich pas vanaf 1973 gaan concentreren op het fabriceren van auto's. In eerste instantie richtte Kia zich hierbij op de markt in het thuisland. Sinds de jaren 90 maakt het ook naam op de Europese automarkt. In 2004 is de Kia Picanto (in andere delen van de wereld bekend onder de naam Kia Morning) uitgebracht. De Picanto is een compacte hatchback die wordt ingeschaald in het zogenoemde A-segment. De Picanto werd in eerste instantie louter als vijfdeurs auto ontwikkeld. Inmiddels is hij al toe aan de vijfde generatie, die in zowel driedeurs als vijfdeurs verkrijgbaar is. Het compacte formaat maakt hem een wendbare stadsauto die prima uit de voeten kan in het steeds drukker wordende verkeer.

De Picanto is compact, maar ruim genoeg

Na het internationale succes is de Picanto sinds 2011 ook op de Nederlandse markt verkrijgbaar. Dat de auto in Nederland ook al snel aansloeg bewijzen de verkoopcijfers: in 2012 was het direct de meest verkochte auto in het A-segment. Ondanks het kleine formaat combineert de Picanto een relatief krachtige motor met meer dan voldoende binnenruimte, waardoor de wagen ook prima te gebruiken is voor langere afstanden, zoals bijvoorbeeld om te forenzen. Hoe ruim de Picanto exact is, hangt af van de keuze voor een model: de wagens van de vijfde generatie zijn ruimer dan zijn voorgangers. Tegenwoordig kent de Picanto een lengte van zo'n 3,6 meter en een breedte van ongeveer 1,6 meter: compact genoeg om fijn mee in de stad te rijden, groot genoeg om comfortabel in de auto te kunnen zitten.

De Picanto: klein maar krachtig

De Kia Picanto is in vele modellen verkrijgbaar. Bij de eerste generatie bood Kia de keuze tussen een 1.0-liter driecilinder en een 1.1-liter viercilinder motor. De vijfde generatie is inmiddels in een 1.0-liter driecilinder én een 1.2-liter viercilinder verkrijgbaar. Zo heeft Kia door de jaren heen niet alleen de ruimte, maar ook de specificaties steeds iets verbeterd. Beide varianten kennen een benzinemotor, zijn handgeschakeld en hebben vijf versnellingen. Tegenwoordig kent de Picanto ook een variant met LPG-installatie en een model met een automatisch geschakelde versnellingsbak. De meest krachtige wagen kent een vermogen van 85 pk. Dankzij het lagere gewicht valt hij in de categorie vanaf 14 procent bijtelling. Dankzij de Electronic Safety Control van Kia is de kans op slippen in bochten kleiner.

De Kia Picanto is ook verkrijgbaar als occasion

Een ander groot voordeel van de Picanto is dat deze relatief voordelig is. Met de keuze voor een goede tweedehands auto kan echter nog veel geld worden bespaard. Zelfs de oudste modellen uit 2004 kunnen, mits goed onderhouden en met niet te veel kilometers op de teller, nog voor veel plezier op de weg zorgen.