Mazda
Alles wissen

Tweedehands Mazda 3 kopen?

De Mazda 3: het succesnummer van Mazda

De Mazda 3 werd in 2003 geïntroduceerd als opvolger van de Mazda 323, die van 1977 tot 2003 werd geproduceerd. Door de afgenomen populariteit van de 323 werd het tijd voor een nieuw model uit het C-segment, dat de consumenten weer voor zich moest winnen. De eerste generatie werd geproduceerd tot 2010 en had dezelfde basis als de Ford Focus. In 2006 werd het Mazda-model uitgebreid met een sportieve MPS-versie met meer pit. Tussen 2010 en 2013 werd de tweede generatie geproduceerd, die qua uiterlijk een make-over kreeg die vooral opviel door de voorkant. Bij de derde generatie zijn er een aantal belangrijke veranderingen doorgevoerd. Zo is de basis niet meer van Ford, maar door Mazda zelf geproduceerd. De moeite werd beloond, want de verkopen van het model zijn met de derde generatie significant gestegen.

Degelijke en veilige middenklasser

De Mazda 3 - in Japan de Axela genoemd - is een middenklasser waar de gemiddelde bestuurder heel goed mee uit de voeten kan. Voor alle generaties geldt dat er de keuze bestaat uit een 5-deurs hatchback en een 4-deurs sedan. In de loop der jaren zijn er door de Japanse autofabrikant verschillende uitvoeringen ontwikkeld, zoals de Sport, de MPS, de Touring, de Active en de Executive. De verschillen uiten zich voornamelijk in de prestaties, want het uiterlijk is in alle gevallen herkenbaar met een uniek karakter. Wat betreft veiligheid scoort de Mazda 3 zeer goed. Dat heeft onder andere te maken met de 6 airbags die van voren, opzij en van boven zijn geplaatst. Ook is het model uitgerust met noodstop-signalering om een aanrijding van achteren zoveel mogelijk te voorkomen. Ten slotte is de koetswerkstructuur extra verstevigd om extra bescherming te bieden bij een aanrijding.

Motorisch betrouwbaar en ruim voldoende

De Mazda 3 staat bekend als een betrouwbare auto met een motor die zijn doel meer dan voldoende dient. De eerste uitvoering is uitgerust met een 4-kleppen motor, met een cilinderinhoud van 1598cc en 105 pk. De topsnelheid is 185 km/u, de acceleratie van 0 naar 100 km/u geschiedt in 11 seconden. Met de introductie van de sportieve MPS werden de prestaties al een stuk verbeterd. De MPS uit 2006 heeft een cilinderinhoud van 2261cc met 260 pk aan vermogen. De topsnelheid is met 250 km/u al drastisch hoger en in 6,1 seconden accelereert dit model van 0 naar 100 km/u. Vanaf bouwjaar 2004 is het model beschikbaar in zowel benzine- als dieseluitvoering.

Mazda als energiezuinige tweedehands auto

De Mazda 3 is door zijn betrouwbaarheid en veiligheid een goede keuze als tweedehands auto. Vooral door de populariteit van de derde generatie zijn er veel gebruikte modellen beschikbaar, die tegen een aantrekkelijke prijs aan te schaffen zijn. Daarnaast is het model uitgegroeid tot een energiezuinig voertuig met relatief weinig CO2-uitstoot. Recentere modellen zijn uitgerust met de energiezuinige i-stop technologie, die de motor uitschakelt bij stilstand. Bij het intrappen van de koppeling wordt de motor automatisch weer ingeschakeld.