Nissan
Alles wissen

Tweedehands Nissan kopen?

Nissan, een lange Japanse traditie

Toen Masujiro Hashimoto in 1911 zijn Kwaishinsha Motor Car Works startte, kon hij nog niet vermoeden dat dit het begin was van een van de succesvolste Japanse automerken. In de twintiger jaren produceerde de fabriek voornamelijk vrachtauto's onder het merk DAT en personenauto's onder de merknaam Datson, dat later veranderd werd in Datsun. De naam Datsun is nog lang in gebruik geweest binnen de exportmarkten, maar sinds 1984 steeds meer vervangen door Nissan, de naam die in Japan al in 1934 in gebruik genomen werd. Uit de jaren voor de Tweede Wereldoorlog stammen bijvoorbeeld de limousine Model 70 Phaeton, gebouwd volgens de specificaties van de Amerikaanse Graham Paige Cruiser, van wie de productielijn was overgenomen. Een auto die Nissan onder licentie bouwde en ook onder de vlag van Datsun op de markt bracht, was de Austin Seven. Veel Austins zijn na de oorlog in Japan geassembleerd. Tijdens de oorlog in Korea was de fabriek een belangrijke leverancier van militaire voertuigen voor het Amerikaanse leger.

Bekende en geliefde modellen

De samenwerking met Austin en een fusie met Prince Motor Company leverde Nissan extra technische kennis op. Deze kennis gebruikten ze om een nieuw type motor te ontwikkelen, de 6-cilinder L-motor die bekend stond om zijn grote betrouwbaarheid. Met deze motor werden de sportwagenversie van de Datsun 240Z, de Datsun 510 of Bluebird en Datsun Maxima ook op internationale markten een succes. De fusie met Prince gaf het concern ook een ingang in het segment van de meer luxere auto's. De Prince Skyline stond aan de basis van een hele lijn luxe en compacte executive cars, waarvan de laatsten verschijnen onder het toplabel Infiniti. Dit geldt ook voor de lijn die gebaseerd is op de Prince Gloria.Mooie en klassieke sportwagens uit de zestiger jaren verschenen in de Datsun Sports-lijn, die met de hulp van Italiaanse designers was ontworpen. De Sports-lijn staat ook bekend onder de naam Fairlady. Verzamelaars en liefhebbers van klassieke sportwagens kunnen wellicht op de occasionmarkt een aantal goed onderhouden exemplaren terugvinden.

Een Nissan als tweedehands auto

In 1999 kwam het concern in financieel zwaar weer terecht en sloot toen een alliantie met het Franse Renault, waarbij beide merken intensief zouden samenwerken, ook op het gebied van ontwikkeling.Wie op zoek is naar een betrouwbare Nissan als tweedehands auto, kan kijken naar het aanbod van recente modellen, maar ook onder de modellen die niet meer in productie zijn, is het aanbod groot. De Skyline blijft een goede keuze voor wie een luxe en comfortabele auto zoekt. De Sunny en de Cherry zijn nog steeds populair en ook de Primera blijft een mooie middenklasser. Wie een auto van de huidige generatie zoekt, kiest voor een Micra K12 als hij een zeer compacte stadsauto wil. De 370 Z met zijn 3,7-liter V6-motor is een mooie auto voor liefhebbers van pittig en sportief rijden. De Qashqai, leverbaar met vierwielaandrijving is een goed presterende terreinwagen, die binnenkort ook als zevenzitsmodel op de markt zal verschijnen.