Opel
Alles wissen

Tweedehands Opel Agila kopen?

Opel Agila: betrouwbare en compacte stadsauto

De Opel Agila wordt al heel wat jaren zeer gewaardeerd als een degelijke en betrouwbare en compacte gezins- en stadsauto. Als tweedehands auto is de Agila dan ook erg populair. Bij de introductie van de Agila in 2000 had de wagen een sterke verwantschap met de Suzuki Wagon R+. De tweede generatie Opel Agila is evenals de eerste ontwikkeld met Suzuki, maar Suzuki verkoos de hippere naam Splash boven Wagon R+. Beide auto's werden in Polen geproduceerd. Aan de samenwerking met Suzuki kwam overigens een einde in 2010, toen Suzuki goeddeels werd overgenomen door Volkswagen. In 2015 stopte Opel met de productie van de Agila, die werd opgevolgd door de Opel Karl.

Comfort, Color en Star Edition

De vijfdeurs Opel Agila kwam naast een dieseluitvoering (1,3 liter CDTI) met twee benzinemotoren: de 1.0 12V en de 1.2 16V. Al snel kwam in 2002 naast de Comfort Edition ook de Color Edition, die werd opgevolgd door de Star Edition, uitgevoerd in zwart of zilver metallic lak en afgewerkt met een verchroomde grille en handgrepen. Een jaar later kreeg de Agila een kleine facelift. De wagen kreeg een nieuwe grille en bredere voor- en achterbumpers. Binnenin werden details toegevoegd als veiligheidsgordels in de kleur van de bekleding. Daarnaast werd de Agila anno 2003 voorzien van onder meer Pedal Release System, ABS en getint glas.

Tweede generatie Agila

De tweede generatie Opel Agila verscheen in 2007, tegelijk met de nieuwe Suzuki Splash. Deze Agila is iets groter dan zijn voorganger. Suzuki heeft de motor ontwikkeld. De 1.0 3-cilinder van 65 pk is de lichtste, die een topsnelheid kan bereiken van 160 km/u. De auto is tevens verkrijgbaar als 4-cilinder 1.2, die ook als automaat te krijgen is. Met een verbruik van 1 op 20 is de dieselvariant de zuinigste Agila van deze generatie. Behalve de standaardversies kwam ook de sportievere Irmscher op de markt, die een spoilerpakket en lederen bekleding had.

Agila City Heels

Omdat Opel de nieuwe Agila specifiek als compacte en hippe stadsauto voor jonge vrouwen in de markt wilde zetten, werd de Agila.com geïntroduceerd. Deze was in een beperkte oplage uitsluitend via internet te krijgen en ter gelegenheid werden de Agila City Heels ontworpen: een damesschoen met het frontje van de Opel Agila op de neus.

Schonere motoren

In de laatste jaren dat Opel de Agila produceerde, heeft het automerk zich vooral gericht op een zo milieuvriendelijk mogelijke auto. In 2010 verscheen de Agila EcoFlex, die in de fabriek werd uitgerust met een LPG-installatie en die nieuw wegenbelastingvrij en bpm-vrij kon worden gereden. De EcoFlex heeft een CO2-uitstoot van 108 gram per kilometer. Een jaar later kwam de 1.0 liter-versie met een motor die schoon genoeg was om de status wegenbelastingvrij te krijgen. De CO2-uitstoot van deze wagens is 109 gram per kilometer. Deze Agila is er in een Selection en een Edition-uitvoering, waarvan de Edition de luxere versie is met onder meer centrale deurvergrendeling. De Opel Karl, de opvolger van de Opel Agila, verscheen in 2014 en is ontwikkeld samen met de Chevrolet Spark.