Opel
Alles wissen

Tweedehands Opel Meriva kopen?

Opel Meriva: een compacte maar ruime MPV

De Opel Meriva is een compacte MPV, ontwikkeld en gefabriceerd door de Duitse fabrikant Opel in de periode mei 2003 tot heden. De eerste generatie werd geclassificeerd als een mini-MPV, terwijl de tweede generatie wordt beschouwd als een compacte MPV. In Europa werd deze auto op de markt gebracht als de Opel Meriva, terwijl in Zuid-Amerika de eerste generatie als de Chevrolet Meriva werd verkocht van 2003 tot 2012. In dat jaar werd het model vervangen door de Chevrolet Spin. De eerste versie werd mede ontwikkeld door Opel en General Motors do Brasil. De bouw vond plaats in São Caetano do Sul, Brazilië. Zowel de Chevrolet Spin als de GMC Granite zijn opvolgers van de Chevrolet Meriva.

Meriva A, de eerste generatie

De eerste generatie, genaamd Meriva A, is gebaseerd op de derde generatie Opel Corsa C. Het model werd in mei 2003 voor het eerst ter verkoop aangeboden, de productie vond tot en met 2010 plaats. Net als zijn grote broer, de Zafira, heeft de Opel Meriva een flexibel interieur, genaamd FlexSpace. Hoewel het model slechts vijf stoelen verdeeld over twee rijen bevat, kan de tweede rij heen en weer worden bewogen, zodat een recht platform ontstaat voor meer bagageruimte. De tweede rij is geschikt voor twee of drie passagiers. In het model voor twee passagiers worden de stoelen gescheiden van de deuren en van elkaar, net als de voorstoelen. In het model voor drie passagiers ziet de achterbank er uit als een normale eenpersoonsstoel. De voorstoel kan volledig naar achteren, maar tegelijkertijd hebben de passagiers die achterin zitten nog steeds een meer dan behoorlijke hoeveelheid beenruimte.

Meriva B, de tweede generatie

De tweede generatie kreeg de naam Meriva B. De bouw begon in 2010 en vindt tot op heden plaats. Het model is iets groter in omvang dan de vorige generatie en wordt geclassificeerd als een compacte MPV. De Meriva B werd in 2009 aan het publiek gepresenteerd. Het nieuwe model is 4.288 mm lang. Langer dan de vorige versie, die 4.052 mm lang was en gebaseerd was op de Corsa. De Meriva B wordt gebouwd met een bodemplaat, die geassocieerd wordt met de zeven stoelen tellende Zafira Tourer. Het interieur is vergelijkbaar met dat van de Astra en Insignia. Het zitcomfort van de nieuwe Opel Meriva is er op vooruitgegaan. De Meriva B is de eerste en enige stationwagen in de compacte MPV-klasse met zogenoemde suicide doors, ofwel deuren die aan de achterzijde scharnieren in plaats van aan de voorzijde.

Pittige en snelle motoren

Concurrerend. Dat is het beste woord om de onderhoudskosten van de Opel Meriva te duiden. Het brandstofverbruik en de uitstoot verschillen van model tot model, hoewel de Vauxhall-motoren alle erg goed zijn. Sterker nog, sinds de facelift zijn ze verbeterd tot een toonaangevend niveau. Hoe de Meriva zich op de weg gedraagt, hangt af van welke motor onder de kap is geplaatst en de grootte van de wielen. De 1.4 liter benzinemotor is een pittig klein ding, maar de 1.6 liter dieselmotor is de snelste. Ook is er een 1.3 liter turbodiesel beschikbaar. Op welke motor de keuze ook valt, de Meriva is verrassend prettig om in te rijden. Dit, en het uitgekiende interieur, kunnen belangrijke afwegingen zijn bij de aankoop van een tweedehands auto.