Opel
Alles wissen

Tweedehands Opel Mokka kopen?

Compacte Opel-SUV als tweedehands auto

Het Duitse Opel is vooral bekend geworden door zijn gezinswagens, waarvan er in de hoogtijdagen miljoenen zijn verkocht. Recenter heeft het merk echter ook diverse SUV's en daaraan verwante modellen in zijn aanbod opgenomen. Na rond 2006 de Antara te hebben uitgebracht, werd het SUV-spectrum enkele jaren later uitgebreid met de Opel Mokka. Dit model is wat kleiner en lichter dan de Antara, en wordt daardoor ook wel als compacte- of mini-SUV geclassificeerd. In tegenstelling tot de 270 centimeter van de Antara, bedraagt de wielbasis van de Mokka bijvoorbeeld slechts 255 centimeter. Verder is de auto ook zo'n dertig centimeter korter. Desondanks biedt de vijfdeurs mini-SUV net als de eerdere SUV plaats aan vijf volwassenen.

Opel Mokka direct populair

Begin 2012 werd de nieuwe auto onthuld. Het model was voor het eerst te zien op de North American International Motor Show in Detroit. Daar werd de mini-SUV gepresenteerd als de Buick Encore, de naam waaronder de Mokka in de Verenigde Staten en China verkrijgbaar is. Twee maanden later volgde Europa, toen de Opel in maart onder zijn hier gebruikelijke naam op de Autosalon van Genève werd geïntroduceerd. Op de officiële verkoop ervan moest de automobilist nog even wachten, want die begon pas in het najaar van 2012. Waar de grotere Antara tegenvallende resultaten liet zien, deed de Opel Mokka het meteen al een stuk beter. In februari 2013 was de auto 80.000 keer besteld. Drie jaar later stond de teller op een half miljoen verkochte exemplaren.

Compacte wagen met inhoud

De uitstekende verkoopcijfers van de Mokka zijn goed te verklaren, want de auto combineert het beste van twee werelden. Aan de ene kant biedt hij de hoge, overzichtelijke chauffeurspositie en de robuuste look van een traditionele SUV. Anderzijds maakt zijn compactere vormgeving hem bijzonder wendbaar en praktisch bij het manoeuvreren door druk verkeer, en natuurlijk bij het vinden van een parkeerplaats in de stad. Hoewel qua afmetingen beperkt, is de Opel Mokka tegelijkertijd ook een ruime wagen. Hij heeft een standaard laadcapaciteit van 365 liter. Doordat de achterbankdelen kunnen worden neergeklapt, kan het laadvermogen echter worden opgeschroefd naar 1372 liter. Voorts beschikt de compacte SUV over verschillende compartimenten en opbergvakken voor kleine accessoires en reisbenodigdheden.

Tweedehands auto op benzine, diesel of bifuel

Bij aanschaf van een Opel Mokka is er keuze uit modellen met een benzine- of dieselmotor of een voor LPG en benzine geschikte bifuelmotor. Het benzinemotoraanbod bestaat uit een 1,6 liter 115 pk-exemplaar en een 1,4 liter 140 pk-turbomotor, waarbij de bifuelmotor dezelfde kwaliteiten als de 1,4 liter turbo heeft. Met de benzineturbomotor verandert de voorwielaangedreven mini-SUV echter in een vierwielaangedreven wagen. Aanvankelijk werd de dieselvariant geleverd met een 1,7 liter 130 pk ecoFLEX-motor. Met ingang van 2015 is deze vervangen door een stillere 1,6 liter 136 pk ecoFLEX. In 2016 kwam de Opel Mokka X uit. Deze heeft een 1,4 liter 152 pk-turbomotor en een stoerder uiterlijk.