Opel
Alles wissen

Tweedehands Opel Vectra kopen?

Opel Vectra: een prettige auto

Net als veel andere automerken is ook Opel ooit begonnen in een andere branche. Adam Opel AG werd in 1862 in Duitsland opgericht als producent van naaimachines. Na een uitstapje richting fietsen, rolde in 1899 de eerste auto van de band. Dat verliep voorspoedig; aan het begin van de Eerste Wereldoorlog was Opel in Duitsland de grootste autoproducent. In 1929 werd het bedrijf onderdeel van de General Motors-groep. De decennia daarna nam de groei alleen maar verder toe. In de jaren tachtig van de twintigste eeuw nam de internationale concurrentie echter toe. Om concurrerend te blijven bracht Opel daarom onder andere de Opel Vectra uit.

Het eerste model: Opel Vectra A

De Opel Vectra was een auto uit de middenklasse die in 1987 voor het eerst van de band rolde. Het eerste model, dat geproduceerd werd tot 1995, was de Vectra A. In Engeland werd dit model trouwens onder een andere naam uitgebracht. De naam Vectra leek te veel op de naam van een daar eerder gepresenteerd model dat gebreken bleek te hebben. Om die reden werd de naam Vectra daar vervangen voor Vauxhall Cavalier. De Opel Vectra A werd geleverd in twee verschillende modellen: een sedan en een hatchback. Beide versies waren beschikbaar met benzinemotoren met een inhoud van 1.6 of 2.0 liter of 2 1.7 dieselmotoren met een Turbo van 67-82 pk. In die tijd stonden deze laatste bekend als de beste dieselmotoren van dat moment. De motoren werden ontwikkeld door Isuzu. Vanaf 1989 kwam er ook een sedan met vierwielaandrijving op de markt.

Opvolgers: Vectra B en Vectra C

Vanaf 1995 tot 2002 was de Opel Vectra B in productie. Deze was niet alleen verkrijgbaar als sedan of hatchback, maar vanaf 1996 ook als stationwagen. Dit model was een belangrijke concurrent van bijvoorbeeld de Renault Laguna Break en Ford Mondeo Wagon. De Vectra B was met meer verschillende motoren leverbaar dan de Vectra A. Zo was er een versie met een 2.0 dieselmotor met twee verschillende vermogens. In Engeland werd de Vectra B nooit een populaire auto, na een slechte recensie in het tv-programma Top Gear. In Nederland was het echter een veel verkochte (zaken)auto. Ook de opvolger, Vectra C, werd goed verkocht. Dit model was een stuk groter dan de Vectra B, met een wielbasis die 10 centimeter langer was. Ook de Vectra C kwam uit in drie verschillende versies; stationwagen, sedan en hatchback. Vooral de sportief uitziende hatchback was populair.

Opel Vectra als tweedehands auto

Naast de reguliere modellen zijn er al die jaren ook nog wel andere versies van de Vectra verschenen. Zo was er de Vectra 2000, de sportieve versie van de Vectra A. Deze had dezelfde motor als de Opel Kadett (een C20XE motor) en andere spoilers en bumper. Daarnaast waren er verschillende extra pakketten te verkrijgen, zoals de GL en de CD. Mede door de typisch Duitse degelijkheid zijn er nog heel wat Vectra's (in verschillende uitvoeringen en modellen) te verkrijgen op de tweedehands markt.