Peugeot
Alles wissen

Tweedehands Peugeot 108 kopen?

De Peugeot 108: charmant in het minisegment

De Peugeot 108 is een charmant en elegant autootje in het minisegment van Peugeot. Het is de opvolger van de Peugeot 107, een van de drie auto's die vanaf 2002 is ontwikkeld in een joint venture tussen PSA Peugeot Citroën en Toyota Motor Corporation. De andere twee waren de Citroën C1 en de Toyota Aygo. De wagens zijn technisch vrijwel identiek. Zo hebben ze hetzelfde chassis, motorblok en transmissie. De drie wagens werden gepresenteerd in 2005 op de Autosalon van Genève. In 2014 verscheen de tweede generatie, waarbij alleen de Peugeot 107 werd omgedoopt tot 108.

Rijgedrag en wegligging

Evenals de C1 en de Aygo is de Peugeot 108 beschikbaar als driedeurs en als vijfdeurs met een 1,0 en 1,2 liter driecilindermotor. De 108 wordt ook aangeboden als automaat met een Efficient Tronic Gearbox. Dat is even wennen, omdat hij wat traag reageert. De driecilinder 69 pk-motor van de 1,0-versie is bovendien wat lawaaierig als hij wat harder zijn best moet doen. De 1,2 litermotor heeft een vermogen van 82 pk. Extraatjes zoals het grote schuifdak in drie kleurmogelijkheden van de 108 TOP! en het Mirror Filter Screen maken echter een heleboel goed. Op het Mirror Screen kan een smartphone worden aangesloten. Het touchscreen neemt dan de functies van de telefoon over, zoals navigatie. Ten opzichte van zijn voorganger is het onderstel van de Peugeot 108 aanzienlijk verbeterd. Met een stabielere wegligging en betere vering kan hij net iets meer aan en staat de 108 ook buiten de stad zijn mannetje. Met nog geen 3,5 meter lengte en 1,62 breedte is hij een paar centimeter langer dan zijn voorganger en heeft hij een draaicirkel van 9,60 meter. In de bagageruimte past 196 liter.

Acht kleuren en persoonlijke thema's

Op de Peugeot 108 evenals andere Peugeotmodellen beschikbaar in de uitvoeringen Access, Active en Allure. Hij is beschikbaar in acht kleuren en in verschillende persoonlijke thema's met namen zoals Dressy, Bartcode en Sport, die worden geleverd met onder meer two-tonelak, stickers en drie verschillende interieurs. De Tattoo is wel de opvallendste. Voor deze versie werkte Peugeot samen met tattookunstenaar Xoil, die een opvallende goudkleurige auto ontwierp aan de binnenkant flink wat lederen afwerking en met op het dak de afbeelding van de leeuw van Peugeot.

Leeuwenpootjes

Standaard is de 108 uitgerust met onder meer een bandenspanningscontrolesysteem, front-, zij en windowairbags, 14 inch stalen velgen, halogeen koplampen en een achterbumper in de carrosseriekleur. Een grappig detail vormen de achterlichten, die oplichten als leeuwenpootjes. De 108 kan worden gepersonaliseerd met extra opties beschikbaar van auto's in de hogere segmenten, waaronder een achteruitrijcamera, keyless entry en climate control.

De 108 Junior

In 2015 kwam Peugeot met de Juniorversie van de Peugeot 108, een goedkopere versie met een 1,0 liter VTi-motor van 68 pk, die aanvankelijk alleen als driedeursuitvoering in het wit beschikbaar is. Deze is standaard voorzien van een radio mp3-speler en is evenals de regulier 108 een ideaal instapmodel voor wie zijn eerste tweedehands auto zoekt.