Porsche
Alles wissen

Tweedehands Porsche kopen?

Porsche, Duitse klasse en sportiviteit

Ferdinand Porsche, de ontwerper van de allereerste Volkswagen, begon in 1931 met de productie van misschien wel de beroemdste sportwagens van Duitse bodem. Tegenwoordig heeft het concern ook een consulting-tak, die onder meer de autofabrikanten als Studebaker, Lada en Subaru heeft geholpen bij in de ontwikkelingsfase van nieuwe auto's. Daarnaast is er een design-tak, die producten als pennen en tassen heeft ontworpen. Dit toont aan dat Porsche het niet alleen van goede productontwikkeling en motorprestaties moet hebben, maar ook op ontwerpgebied toonaangevend is.In de eerste auto die ze produceerden in 1939, Type 64 of 60K10 worden nog veel Volkswagen-onderdelen gebruikt. Later zou dit veranderen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de fabriek onderdeel van de nazi-oorlogsmachine en produceerde het de Panzerjäger Elefant. De Elefant was een anti-tank voertuig en vernietigde in de grootste tankslag aller tijden, de slag om Koersk, vele Russische tanks. In de naoorlogse periode was er een grote schaarste aan onderdelen en materialen. Voor de ontwikkeling van de 356 uit 1952 was het nodig om zoveel mogelijk gebruik te maken van Volkswagen-onderdelen. Na een aantal successen op het racecircuit lanceerde de fabriek in 1963 zijn meest succesvolle model, de 911. Nu, meer dan vijftig jaar later, wordt de 911 nog steeds gebouwd. Inmiddels is Porsche onderdeel van de Volkswagen-holding, maar zal het zijn eigen identiteit behouden.

Klassieke en recente modellen

Wie interesse heeft in een occasion van dit merk, zal zowel recente als niet meer nieuw leverbare modellen tegenkomen. Een klassiek model is bijvoorbeeld de 912, die in de jaren zestig gepositioneerd werd als instapmodel. Deze sportieve en compacte vierzitter werd geleverd als coupé en had een 1,6 liter-motor en 90 pk vermogen. Met een verbruik van 7,8 liter per 100 km was hij voor een sportwagen zuinig te noemen. Zijn geringe gewicht van nog geen 1000 kg, aerodynamisch design en zeer efficiënte motor maakten dit mogelijk.Uit de jaren 2004-2007 stamt de Carrera GT, met een V10-motor met 5,7 liter motorinhoud. Momenteel staat de Carrera GT op de achtste plaats van beste sportauto's aller tijden.Een meer recent model is bijvoorbeeld de 918 Spyder uit 2013 tot 2015, die uitgerust werd met een 4,6-liter V8-motor en 608 pk vermogen. Daarnaast leverden de elektrische motoren van deze hybride auto een additionele 279 pk.

Porsche als tweedehands auto

Hét paradepaardje is en blijft de 911, die in vele variaties te vinden is. De 911 is zeer geliefd binnen de verzamelaarsmarkt en vooral de oudere varianten gelden als waardevaste investering. Varianten zijn bijvoorbeeld de C- en D-serie uit 1969 tot 1971, met 2,2 litermotor, de G-, H-, I- en J-serie uit de zeventiger jaren, met 2,7 litermotor en de Carrera RS, die zeer populair is bij liefhebbers van Porsche en wel de meest klassieke racewagen van dit merk genoemd mag worden.De Cayenne is een populaire en succesvolle SUV, die vanaf 2003 geproduceerd wordt en in 2010 een facelift heeft gekregen. Ze zijn leverbaar met zowel een V6- als V8-motor.