Renault
Alles wissen

Tweedehands Renault Espace kopen?

Renault Espace: gezinsauto pur sang en eerste MPV in Europa

In het de laatste decennia wat smaller wordende segment van de MPV, is de Renault Espace altijd een hoogvlieger geweest. Niet vreemd, want in Europa was het de eerste in zijn soort en de tegenhanger van de Dodge Caravan, de eerste MPV die in de Verenigde Staten werd geproduceerd. Dat model zou later in Europa worden gelanceerd als de Chrysler Voyager en dat werd in commercieel opzicht de grote tegenhanger van de Renault Espace. Het was een samenloop van omstandigheden dat die eerste Europese MPV onder de vlag van Renault werd gebouwd. Het noodlijdende Peugeot zag geen heil in het ontwerp van de Brit Fergus Pollock, waarna Matra en Peugeot het prototype onder handen namen.

Verkoopcijfers namen een hoge vlucht

Omdat ook Renault twijfels had over de kansen van een grote gezinsauto, werd de productie overgelaten aan Matra. Het koetswerk van de Renault Espace was van glasvezel en het chassis borduurde voort op de Matra Murena. De in 1984 verschenen nieuwkomer werd geleverd met een 2 liter 110 pk benzinemotor, later gevolgd door een uitvoering met een 88 pk turbodieselmotor. Aanvankelijk leek de scepsis bewaarheid te worden, want het eerste jaar gingen er nog geen 3.000 exemplaren over de toonbank. Vervolgens namen de verkoopcijfers een hoge vlucht en moesten de Renault-fabrieken bijspringen om aan de toenemende vraag te voldoen. De Renault Espace had een eigen marktsegment gecreëerd. De van voorwielaandrijving voorziene MPV werd een onverwacht kassucces.

Futuristische trekjes

De grote belangstelling zorgde ervoor dat Renault het model ging omarmen. De oude kenmerken van Matra (Simca) werden vervangen door een vernieuwde carrosserie naar Peugeot-standaard en een aangepast dashboard. Er werd tevens een uitvoering met een 6-cilinder benzinemotor toegevoegd, die zowel handgeschakeld als met een automaat werd geproduceerd. Deze generatie van de Renault Espace werd geleverd van 1991 tot 1997 en zou in dat laatste jaar grondig worden aangepast. Het chassis werd onder handen genomen (de motor werd ook dwars geplaatst) en het interieur kreeg futuristische trekjes. Om de veiligheid te verbeteren, werd de motorkap niet meer van kunststof, maar van staal gemaakt. Vanaf de latere generaties zou de gehele carrosserie overigens van staal worden.

De vier verschillende benzinemotoren leverden vermogens, die varieerden van 115 tot 190 pk, de dieselversies van 115 pk (directe inspuiting) tot 130 pk (common rail). Vanaf de vierde generatie produceerde Renault de Espace (vanaf 2012 tot 2015 alleen verkrijgbaar als de Grand Espace) geheel zelf. De nieuwe 2.0 dCi-motor was betrouwbaarder dan de voorganger, wat nodig was om de strijd met concurrenten als de Dodge Caravan en de Volkswagen Sharan aan te kunnen.

De vijfde generatie

De Renault Espace V is de nieuwste versie uit de Franse kraamkamer. De bijna vijf meter lange MPV werd in 2015 in productie genomen, waarbij vooral de achterzijde anders oogde. Zowel de benzine- als dieselmotoren leveren meer pk's dan de oudere versies, die als tweedehands auto overigens nog altijd zeer gewild zijn. Dat is ook het geval met de bijzondere modellen die ooit werden gebouwd, zoals de in 1994 geconstrueerde Espace F1 (een hommage aan de 10-jarige deelname van Renault in de Formule 1) en de in 1998 ontworpen Sbarro Espider, een Espace waar dak en voorruit werden weggelaten. Het is een collector's item, maar geen gezinsauto zoals de reguliere Espace altijd is gebleven.