SEAT
Alles wissen

Tweedehands SEAT kopen?

SEAT, de populaire tweedehands auto uit Spanje

Tegenwoordig is SEAT een belangrijke speler op de automarkt en maakt het onderdeel uit van de Volkswagen-Audi-Groep (VAG). In 1950 startte de autoproducent als Spaans merk en nog steeds is de fabrikant in Spanje gevestigd. Het eerste model werd in 1953 uitgebracht. Dit was de 1400, die vervolgens 11 jaar in productie bleef. De auto werd gemaakt in nauwe samenwerking met het Italiaanse Fiat en wordt dan ook beschouwd als een kopie van de Fiat 1400. Tijdens de jaren waarin de 1400 werd geproduceerd, werd het model drie keer verbeterd. Het motorvermogen nam toe en de carrosserie werd vergroot. Tot midden jaren 80 bracht SEAT modellen uit die gelijk waren aan Fiat, maar in 1984 kwam het merk met haar eerste eigen automodel: de Ibiza.

Verder met eigen modellen

Deze Ibiza was voor het merk een groot succes, niet in de laatste plaats door de motoren van Porsche die onder motorkap lagen. In de tweede helft van de jaren 80 werd SEAT stapsgewijs door Volkswagen ingelijfd. Wel werd in die periode nog het Marbella model geproduceerd, als een soort afscheidscadeau na de samenwerking met Fiat.In 1991 verscheen een nieuw en succesvol model. Het was de Toledo die tot 1999 ongewijzigd in productie bleef. Toen werd hij vervangen door een opvolger die wel gezien wordt als de sedanversie van de Leon, die in dat jaar als nieuw model werd geïntroduceerd. In de loop van de jaren 90 waren intussen de nieuwe SEAT Ibiza, de Cordoba, de Alhambra en de Arosa op de markt verschenen. Die laatste was een kloon van de Volkswagen Lupo en bleef tot 2004 in productie.

Altea, Exeo, Mii en opnieuw een Toledo

Bij de Alhambra, Cordoba en Ibiza vonden in 2000, 2002 en 2003 vernieuwingen plaats. In 2004 kwam de Altea op de markt en werd de vernieuwde Toledo op dit model gebaseerd. Voor de fors gewijzigde Toledo zou dit niet uitlopen op een succes. In 2005 werd de Leon volledig vernieuwd. In 2006 en 2007 groeide de Altea tot een XL stationwagen, die nog werd aangevuld met een 'cross over' variant. De Ibiza vernieuwde zich in 2008 en werd in 2010 ook als stationcar leverbaar. In 2009 zag de Exeo het levenslicht. Dit model was bedoeld als opvolger van de Toledo en werd gebouwd op het onderstel van de Audi A4. In 2010 werd de Alhambra vernieuwd. Een jaar later werd deze ook verkrijgbaar in een vierwiel aangedreven variant en een versie met tweeliter TDI motor.De samenwerking tussen Volkswagen, SEAT en Skoda werd in 2011 heel duidelijk zichtbaar toen de Mii op de markt werd gebracht. Deze kleine stadsauto vindt zijn gelijke in de Volkswagen Up en de Skoda Citigo. In 2013 werd op veler verzoek de Toledo weer teruggebracht in het assortiment. Deze hatchback met de look van een sedan is in hoge mate gebaseerd op de Skoda Rapid.

Ook een Spaanse SUV als tweedehands auto

In 2012 en 2013 vonden belangrijke vernieuwen plaats aan de Leon. In 2014 werd de Cupra versie geïntroduceerd. Ook de zomer van 2016 bracht een belangrijk nieuw model. Met deze Tectra betrad het merk voor het eerst de markt van SUV's.