SEAT
Alles wissen

Tweedehands SEAT Leon kopen?

Sportieve halfbroertje van de Golf

Wie wel eens in Spanje een huurauto heeft uitgezocht, kent het model vast wel. De bijzonder populaire SEAT Leon, de mediterrane versie van de VW Golf en een niet al te forse gezinsauto. De Leon is vanaf 1999 verkrijgbaar en dat de auto uit de Volkswagen-kraamkamer komt, laat zich raden. Niet alleen de Golf, maar ook de Skoda Octavia is nauw verwant aan het model, dat verder de Opel Astra, Ford Focus en de Citroën C4 tot de voornaamste tegenspelers op de markt mag rekenen. Toch heeft deze vijfdeurs hatchback enkele specifieke kenmerken. Vooral het sportieve karakter werd in de aanvankelijke modellen S, Signo, Stella en uiteraard Sport benadrukt. Dat was helemaal het geval met de SEAT Leon Cupra R, voorzien van een 18 turbomotor (210 pk), een afwijkende voorwielophanging en compleet vernieuwde achteras. De Cupra werd trouwens aanvankelijk slechts in drie kleuren geleverd: rood, geel en zwart. Die kleuren hebben de vlaggen van de landen waaruit de Leon is gecreëerd namelijk gemeen: Spanje en Duitsland. Ook het dieselgamma werd gaandeweg uitgebreid met een sportieve versie, voorzien van een 1.9 liter turbodiesel. De benzinemotoren waren verkrijgbaar vanaf 1.4 tot 2.8 liter motoren. Alle sportversies waren voorzien van zes versnellingen en het dashboard was een doordruk van de eerste modellen van de Audi A3. Vaak werd deze SEAT Leon in marketinguitingen omschreven als de sportieve en goedkopere versie van de Volkswagen Golf.

De tweede generatie

De tweede generatie moeten we eigenlijk splitsen, want na de in 2005 op de markt gebrachte Leon volgde vier jaar later een behoorlijk gereviseerde versie. Het model werd uiteindelijk geleverd in liefst acht uitrustingsniveaus, waarbij ook de automaatversie intrede deed. Climate Control en Airconditioning behoorden inmiddels tot de standaarduitrusting. Van duidelijke invloed waren de aanpassingen van 2009, toen men het model qua lijnen weer in de pas wilde laten lopen met stalgenoten Seat Ibiza en Seat Exeo. De SEAT Leon van deze tweede generatie kreeg nog meerdere aanpassingen, hoewel niet alle modellen de laatste jaren nog in Nederland werden verkocht. Als tweedehands auto zien we uit die periode daarom vooral de Copa, de sterk uitgebreide Copa Business, Cupra R en FR. In 2010 was blijkbaar ook het dievengilde gevallen voor de wagen, want de auto behoorde dat jaar tot de meest gestolen auto's in Nederland. Niet vreemd voor een auto die in meerdere landen werd verkozen tot 'Auto van het Jaar'.

Geleverd met unieke LED-verlichting

De derde generatie van de SEAT Leon wijkt optisch niet heel veel af van die uit de tweede generatie. De auto is weliswaar vijf centimeter korter en 90 kilo lichter, maar dat zijn met het oog moeilijk waarneembare aanpassingen. Wel nam de beenruimte voor met name de achterpassagiers behoorlijk toe. Nieuw was wel de volledige LED-verlichting, binnen deze prijsklasse bijzonder opvallend. Later werd ook de ST toegevoegd, de eerste stationwagonversie van de Leon, verkrijgbaar in drie verschillende uitvoeringen met keuze uit liefst elf motoren. Uiteraard is deze ST fors langer dan de hatchback en de 587 liter bagageruimte is door het omlaag klappen van de achterbank uit te breiden naar liefst 1470 liter. Noviteit is ook dat de passagiersstoel op de voorste rij helemaal horizontaal geplaatst kan worden, waardoor ook langwerpige materialen in deze Leon prima vervoerd kunnen worden. Een gezinsauto met de mogelijkheden van een miniverhuiswagen dus.