Tesla
Alles wissen

Tweedehands Tesla kopen?

Tesla: volledig elektrisch rijden in het topsegment

Met de missie om volledig elektrische auto's te produceren in het topsegment werd Tesla in 2003 opgericht. Het Amerikaanse bedrijf uit Silicon Valley heeft sinds 2013 ook een distributiecentrum en assemblagefabriek in Tilburg voor de Europese markt. De merknaam is vernoemd naar Nikola Tesla, de uitvinder van de wisselstroommotor. Het eerste model was de Roadster die tussen 2008 en 2012 geproduceerd werd. Met de introductie van het model S in 2012 werd het merk al gauw wereldwijd bekend. Deze premium sedan is een luxe familiewagen die volledig zonder brandstof rijdt en thuis of bij oplaadstations onderweg opgeladen kan worden.

De Tesla als tweedehands auto

Aangezien deze auto een technisch hoogstandje is, hangt er natuurlijk wel een behoorlijk prijskaartje aan deze bolide. Daar staat wel tegenover dat de bestuurder geen brandstofkosten meer heeft wat weer een aanzienlijke kostenbesparing is. Er zijn momenteel drie modellen op de tweedehandsmarkt: de Roadster (2008-2012), Model S (2012-) en Model X (2015-). De Roadster is een sportieve tweezitter die als cabrio een goede keuze is om te genieten in de zomermaanden. Model S is een luxe familiewagen waar zelfs twee kinderzitjes achterin geplaatst kunnen worden waardoor het maximale aantal passagiers oploopt tot 7. Model X is een SUV met opvallende Falcon-wings, deuren die naar boven toe opengaan. Dit model is beschikbaar in een 5-, 6-, en 7-persoonsuitvoering.

Krachtige elektromotoren voor topprestaties

De Roadster is het eerste model van Tesla en heeft als elektrische auto het record gebroken wat betreft actieradius. Gemiddeld is de actieradius ongeveer 390 kilometer, maar het record is 501 kilometer met een volle accu. De Roadster gaat van 0 tot 100 km/u in 3.9 seconden en heeft een maximale snelheid van 201 km/u met de elektronische begrenzing. Model S heeft een gemiddelde actieradius van maar liefst 502 kilometer mits voorzien van de 90 kW-h accu van NEDC. Met de P90D motor van 773 pk gaat dit model in iets meer dan 3 seconden van 0 tot 100 kilometer per uur en is de maximum snelheid 250 km/u. Model X is een robuuste SUV de standaard uitgerust is met vierwielaandrijving. Met een 90 kWh batterij is de maximale actieradius 489 kilometer en met een P90D gaat deze SUV in 4 seconden van 0 naar 100 km/u en is de topsnelheid 250 km/u.

Nooit meer tanken, maar aan het stopcontact

Met een tweedehands volledig elektrische auto is tanken en wegenbelasting verleden tijd. Dat maakt het interessant om op zoek te gaan naar een gebruikte Tesla. Hoewel de aanschafprijs wellicht hoger ligt dan een vergelijkbare diesel- of benzine auto, zijn de vaste lasten drastisch lager. De aanschaf van een Roadster, Model S of Model X is daarom een verstandige investering. De modellen zijn thuis op te laden zonder al teveel aanpassingen aan het stopcontact en door heel Nederland en Europa zijn Supercharger stations te vinden waar de batterij in 30 minuten tot een actieradius van 270 kilometer kan worden bijgeladen.