Toyota
Alles wissen

Tweedehands Toyota Auris kopen?

Nieuwkomer met lange historie

De Toyota Auris werd in 2007 gelanceerd als de opvolger van de hatchback-versies van Toyota Corolla, jarenlang een populair model van de Japanse producent. De Corolla wordt nog steeds gemaakt, maar uitsluitend in een Sedan-versie die bij ons niet meer verkrijgbaar is. De Corolla Verso-uitgave heeft onder de naam Verso eveneens een eigen bloedlijn gekregen. Dat maakt de Toyota Auris weliswaar tot een auto die nog amper tien jaar wordt vervaardigd, maar dus wel een veel langere historie kent. De Corolla werd immers geïntroduceerd in 1966 en groeide uit tot de meest verkochte auto wereldwijd. Overigens wordt in sommige delen van de wereld de Auris nog altijd onder de noemer Corolla aan de man gebracht, hetgeen wat merkwaardig lijkt. In Europa werd de Corolla de laatste jaren echter geassocieerd met een weinig attractieve en oubollige auto. In de modellenrange van Toyoya zit de Auris (Latijns voor Goud) tussen de kleine Yaris en de middenklasser Avensis in. In Japan is nog een luxere uitvoering van de Auris op de markt gebracht: de Toyota Blade.

De eerste generatie

Hoewel de Toyota Auris dus is gebaseerd op de veertig jaar lange ervaring met de productie en de doorontwikkeling van de Corolla, spreken we toch over de eerste generatie wanneer we het hebben over de vanaf 2006 geproduceerde Auris. Wie een tweedehands auto van dit model koopt, heeft dus altijd een jeugdige uitvoering van de Corolla en een als zeer veilig bekend staande wagen die beschikt over negen airbags. Perfect voor gezinnen! Opvallend bij het ontwerp van de Auris is de wijze waarop deze tot stand kwam. De constructeurs legden eerst het interieur op de tekentafel en vervolgens werd daar de carrosserie omheen ontwikkeld. Een revolutionaire methode die resulteerde in een 4.22 meter lange auto die met ingeklapte achterbanken plaats biedt aan liefst 761 liter bagage. De eerste uitvoeringen dankten hun vermogen aan 1.4 en 1.6 liter VVT-i benzinemotoren of D4D-dieselmotoren van 1.4, 2.0 of de vanaf 2010 niet meer gebruikte 2.2 liter. In 2009 werden alle met een zesversnellingsbak geleverde modellen met dieselmotor aangepast, zodat ze zuiniger en milieuvriendelijker werden. Ze beschikten standaard over ABS met EBD (Electronic Brake-force distribution), Traction Control en een elektronisch stabiliteitsprogramma.

Ook als hybride verkrijgbaar

Rond 2010 werd ook een hybride versie van de Auris op de markt gebracht. Deze van een 1.8 liter benzinemotor - die we ook kennen van de Toyota Prius - voorziene versie werd op bepaalde onderdelen licht aangepast om aan aerodynamica te winnen. De grill werd onder handen genomen en de uitsluitend als vijfdeurs variant leverbare nieuwkomer werd lager op de wielen geplaatst. Later werd ook een volledig hybride variant geproduceerd. Hoewel nog relatief jong, kent ook de Toyota Auris inmiddels al een tweede generatie. Dat gebeurde in 2012 met tamelijk rigoureuze aanpassingen, zowel aan het exterieur als het interieur. De sinds 2015 verkrijgbare versie heeft het karakteristieke aanzicht dat we kennen van de eerdere versies, maar is motorisch aangepast met de 1.2 liter Turbo-injectiemotor als vervanging van de 1.6 liter benzinemotor. De Toyota Auris heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot één van de best verkopende modellen, mede door de sterke marketing rond het merk. Zo werden in Duitsland de eerste honderd modellen van de laatste lichting geregistreerd in Aurich, waardoor in het kenteken de lettercombinaties AUR en IS te zien zijn. Ze werden als testauto's gebruikt. Het model is echter allerminst gehyped, want ook zonder die slim verworven media-aandacht is er gewoon sprake van een prima auto.