Volkswagen
van € 15.000
tot € 22.500
Bouwjaar van 2018
tot 100.000 km
van 140 PK
tot 250 PK
Alles wissen

Tweedehands Volkswagen Polo kopen?

De VW Polo is een volhouder

De VW Polo mag best omschreven worden als een klassieker onder de wat kleinere modellen, hoewel de auto aanvankelijk slechts als tegenhanger van de Audi 50 werd geproduceerd. De concurrentieslag met deze fabrieksgenoot - alleen was de Polo wat minder comfortabel uitgerust qua interieur - is al lang geleden gewonnen door de goedkopere Polo die ook herkenbaar is in huidige modellen als de Skoda Fabia, Seat Ibiza en de Audi A1, allemaal geproduceerd binnen de Volkswagen-groep. Waar de VW Polo nog altijd prima verkoopcijfers laat zien, heeft de Audi 50 overigens al lang afscheid genomen van de showrooms.

De eerste generatie

De eerste modellen van de VW Polo werden in 1975 gelanceerd en waren een uitgeklede versie van de Audi 50. De Polo N was wel een heel minimale variant, terwijl de Polo L (de letter stond wat uitdagend voor Luxe) nog wat extra elementen kende, zoals chromen sierlijsten. De tot 1981 geproduceerde eerste generatie kende concurrenten als Citroën Visa, Renault 14 en Ford Fiesta. Wie er nog een als tweedehands auto op de kop wil tikken, moet wel heel goed zoeken. Nog tijdens deze lichting werden dan ook al aanpassingen gedaan, zoals plastic bumpers, een gewijzigde dakverlijming die minder roestgevoelig was en een aangepast dashboard. De motoren van deze handgeschakelde vierbaksmodellen leverden 45 tot 60 pk, nog geen echte vierwielige volbloed dus. Dat was ook nog niet het geval met de tweede versie, die vooral een karakteristieke achterzijde kende met een vrijwel rechte kofferklep. Medio jaren tachtig werd een dieselversie aan het arsenaal toegevoegd, de benzine-uitvoeringen van een grotere tank voorzien en een Polo met vijf versnellingen toegevoegd. Bij deze tweede generatie werden later nog wat andere aanpassingen gedaan, zoals de opvallend rondere achterlichten en gereviseerde achterklep, bumpers en ook werd opnieuw het dashboard onder handen genomen.

Vier portieren

Het gaat vervolgens snel met de VW Polo die bij de derde generatie wordt voorzien van vier portieren en een aangepaste ligging van de motoren in sommige modellen. Het motorvermogen was inmiddels ook behoorlijk opgeschroefd, zo leverde de vanaf 1999 in de markt zijnde 1.6 16V GTI een vermogen van 125pk. Die trend werd voortgezet bij de vierde generatie, waar verschillende uitvoeringen van verkrijgbaar waren. De Trendline was de basisversie, maar wie wat meer wenste kon ook aan zijn trekken komen met de Comfortline. Sportline of de Turijn. De laatste was een actiemodel en week niet veel af van de andere versies: dus met onder meer elektrisch verstelbare ramen voor en in hoogte verstelbare voorstoelen. Het maximale motorvermogen was inmiddels opgeschroefd naar 180pk.

Nog lang niet versleten

De VW Polo heeft zich altijd goed staande gehouden in de eigen klasse, maar de verkiezing tot Europese Auto van het Jaar gaf het model enkele jaren geleden een nieuwe opwaardering. De auto was in 2010 en 2011 ook de best verkochte auto in Nederland. Dat is geen sinecure voor een model dat het moet opnemen tegen onder meer de Fiat Punto, Ford Fiesta, Opel Corsa en Renault Clio.