Volkswagen
Alles wissen

Tweedehands Volkswagen Scirocco kopen?

Volkswagen Scirocco: een sportieve en betrouwbare sportcoupé

De Volkswagen Scirocco is een sportieve hatchback, die door de Duitse fabrikant Volkswagen werd gelanceerd in 1974. Het was een zeer succesvol model, dat de reputatie van Volkswagen versterkte. Volkswagen begon aan deze auto te werken aan het begin van 1970, als vervanger voor de ouder geworden Karmann Ghia coupé. Om kosten te besparen, koos VW ervoor om hetzelfde A1-chassis te gebruiken dat de Golf en de Jetta ook hadden. Uiteindelijk werden de meeste delen van de Scirocco opnieuw ontworpen om de auto een sportieve look te geven.

De nieuwe stijl van dit model, ontworpen door Giorgetto Giugiaro, oogde dan ook slanker en sportiever dan de Golf én de Jetta. Met de schone lijnen (dankzij ItalDesign) en de betrouwbare mechaniek uit de eerste generatie Golf, werd de Volkswagen Scirocco meteen een hit. De Scirocco heeft tussen 1974 en 1992 twee generaties gekend. De derde generatie werd in 2008 op de markt gebracht.

Unieke achterspoiler

De tweede generatie Scirocco werd voor het eerst getoond op de 1981 Genève Salon. Ontworpen door Volkswagens interne designteam, werd de nieuwe auto gekenmerkt door een verhoogde voorste en achterste hoofdruimte, een verhoogde bagageruimte en een verlaging van de weerstandscoëfficiënt. Een uniek kenmerk was de locatie van de achterspoiler, halverwege het glas op de achterklep. Een vernieuwing deed zich voor in 1984. Het SCIROCCO-script werd van de achterklep (onder de spoiler) verwijderd en er werd een vernieuwde aircocompressor werd aangebracht. Er kwam een andere hoofdremcilinder en er werd een remlicht gemonteerd op het pedaal, in plaats van op de hoofdremcilinder.

Elf verschillende motoren

Halverwege het modeljaar 1984 werd een nieuw, ruimtebesparend reservewiel toegevoegd, waarmee ruimte werd gecreëerd voor een grotere brandstoftank. Een lederen interieur, elektrisch bedienbare ramen en spiegels, airco en een handmatig bedienbare zonnedak waren opties voor alle jaren. Het modeljaar 1984 zag de terugkeer van twee ruitenwissers (versus de grote interne ruitenwisser), afwezig vanaf de 1976-modellen. Elf verschillende motoren werden aangeboden in deze Type 2 Scirocco, hoewel niet alle motoren op de markt verkrijgbaar waren. Deze motoren omvatten zowel carburateur- als brandstofinjectie-motoren. In eerste instantie hadden alle modellen 8-kleppen, maar 16-kleppen motoren kwamen ook beschikbaar in het modeljaar 1986.

Sportief en ruim

De uitstekende bouwkwaliteit is een eigenschap die de Volkswagen Scirocco deelt met de VW Golf, maar de Scirocco voegt er een sportiever accent aan toe. Lichtmetalen wielen en tal van accessoires zijn standaard op de Scirocco. Een multifunctioneel stuurwiel plaatst alle stereo- en on-board computerfuncties binnen handbereik. De Volkswagen Scirocco is verder verrassend ruim en scoort relatief goed als coupé, zeker omdat dergelijke auto's niet voor het gemak worden verkocht. Het is zelfs een van de ruimste coupés. Hoewel de achterbank strikt voor twee mensen is, blijkt het lang niet zo krap als de achterkant van een Peugeot RCZ of Audi TT. Ondanks de lagere zitpositie is het net zo gemakkelijk om comfortabel in de voorstoelen te zitten als in de VW Golf. Opslagruimte is er in overvloed in de Scirocco, waaronder een flinke dashboardkast en twee bekerhouders. Samen met de besturing, die heerlijk aanvoelt, maken deze opties de Scirocco als tweedehands auto een goede aankoop.