Volvo
Alles wissen

Tweedehands Volvo V50 kopen?

Volvo V50: grote auto met sportieve ondertoon

De Volvo V50 werd gelanceerd aan het begin van 2004 als grotere opvolger van de in Nederland gebouwde V40. Het ontwerp was meer in overeenstemming met dat van de grotere Volvo V70-stationwagen. De bedoeling was om klanten een compact voertuig aan te bieden, dat de eigenschappen had van een grote auto met een sportieve ondertoon. De V50 is gebouwd in de Volvo Cars fabriek in Gent, België. In 2004 waren er 64.913 stuks gebouwd, waarvan in totaal 47.743 werden verkocht. Het merendeel van de auto's werd verkocht in Duitsland (8.001 auto's), Zweden (7.878 auto's), Italië (5.512 auto's), Nederland (4.271 auto's) en Groot-Brittannië (3.547 auto's).

Flexibel interieur

De Volvo V50 heeft een gebogen daklijn en een abrupt eindigende staartsectie. Het moderne design wordt benadrukt door een afgeronde neussectie en een korte motorkap, terwijl de bestuurdersruimte aanzienlijk naar voren is. Brede heupen en bolle zijpanelen onderstrepen de compacte afmetingen van de auto. Ook de achterlichten volgen de moderne vorm van de Volvo. Ondanks zijn compacte buitenafmetingen beschikt de Volvo V50 over een ruim en flexibel interieur. Elke passagier heeft een neerklapbare rugleuning. Als de stoelen neergeklapt zijn, is de laadvloer geheel vlak. Om nog meer ruimte te creëren voor bagage, is het achterste gedeelte van de auto uitgebreid met 46 mm ten opzichte van de Volvo S40.

Milieuvriendelijk

De V50 is ontworpen en uitgerust om zoveel mogelijk rekening te houden met het milieu. Benzinemotoren met een lage interne wrijving, efficiënte verbranding en geavanceerde luchtafvoertechnologie resulteren in een lage uitstoot. Energie-efficiënte dieselmotoren met roetfilter produceren een lage uitstoot van kooldioxide en roetdeeltjes. Daarnaast is de Volvo V50 beschikbaar op de Zweedse markt met een door ethanol aangedreven FlexiFuel-motor. De 5-cilinder-versies van de Volvo V50 kunnen optioneel worden uitgerust met een katalytische radiator coating, dat schadelijke troposferische ozon in pure zuurstof omzet als de auto rijdt. De voordelen zijn het grootst in het drukke stadsverkeer en in fel zonlicht.

Veiligheid is pré

Volvo hanteert een holistische benadering van veiligheid, die zowel preventieve als beschermende veiligheid omvat. Preventieve veiligheid is nauw verbonden met de rijeigenschappen van de auto. De V50 is voorzien van een enorme torsiestijfheid en de auto heeft een stevig chassis. Een combinatie die resulteert in een consistent en voorspelbaar gedrag op de weg. Volvo heeft diverse informatiesystemen ontwikkeld om de bestuurder te helpen. Zo is IDIS (Intelligent Driver Information System) ontwikkeld, dat telefoongesprekken later doet inkomen als sprake is van complexe verkeerssituaties die de aandacht van de bestuurder vereisen. Verder is de veiligheidsapparatuur in de V50 opgebouwd rond een netwerk van exterieure en interne veiligheidssystemen, die samen het risico op letsel bij inzittenden voorkomen bij een botsing. Alle vijf stoelen zijn uitgerust met 3-punts veiligheidsgordels, gordelspanners en hoofdsteunen.

Aangename tweedehands auto

Het milieuvriendelijk ontwerp, de veiligheidsvoorzieningen en het sportieve uiterlijk zijn enkele aspecten die een overweging kunnen zijn om een tweedehands auto aan te schaffen. De V50 heeft net dat beetje meer dan de S40, zonder zwaar op de hand te zijn. Ook het levendige chassis, de betrouwbare motoren en de verrassende dosis flair maken de V50 tot een zeer aantrekkelijke aankoop.