Volvo
Alles wissen

Tweedehands Volvo XC90 kopen?

Veiligste tweedehands auto van Volvo

Het Zweedse Volvo heeft er altijd veel aan gedaan om het autorijden veiliger te maken. Al vanaf de jaren 40 van de vorige eeuw werden innovaties voor het verhogen van de veiligheid voor chauffeur en passagiers doorgezet, terwijl Volvo in 1959 de driepuntsgordel voorin presenteerde. Met dit soort aanpassingen was het automerk zijn tijd ver vooruit, want officiële van overheidswege opgelegde veiligheidsvoorschriften zouden pas veel later worden ingevoerd. De volgens het bedrijf veiligste Volvo ooit gebouwd is de Volvo XC90. Dit model werd in januari 2002 geïntroduceerd op de North American International Auto Show in motorcity Detroit. In augustus 2002 werd gestart met de productie van de auto. De XC90 is de eerste SUV die door Volvo is ontwikkeld.

Volvo XC90: populaire Europeaan in Noord-Amerika

Met name de auto-industrie in de Verenigde Staten onthaalde de ruime vijfdeurs SUV met veel enthousiasme. Nadat hij daar in 2003 beschikbaar was gekomen, werd aan de Volvo vrijwel meteen de North American Car of the Year-award in de categorie SUV toegekend. En de auto zou dezelfde prijs in 2016 nog een keer winnen, na de lancering van de tweede generatie. In tegenstelling tot de vierwielaangedreven Europese variant is hij daar overigens alleen verkrijgbaar met voorwielaandrijving. De eerste oplage van de Volvo XC90 werd met verschillende motoren uitgebracht, variërend van een vijf-cilinder 2,4 liter turbodiesel tot een zes-cilinder 2,9 liter benzinemotor. Medio 2005 verschenen XC90's die beschikten over een in samenwerking met Yamaha ontwikkelde 4,4 liter V8-motor.

Facelifts en tweede generatie

In de daaropvolgende periode vonden om de paar jaar wijzigingen plaats. De belangrijkste opwaardering betrof de vervanging van de 2,5 liter turbomotor door een 3,2 liter zes-cilinder motor in het 2007-benzinemodel. Daarnaast verschenen XC90-versies als de 2005 Ocean Race-editie en de sportieve XC90 R-Design (2007). Tussen 2009 en 2012 brachten de ontwerpers kleine veranderingen in de standaarduitvoering van de Volvo XC90 aan. Zo zijn bijvoorbeeld een nieuw Volvo-logo aan de achterzijde en op de grille aangebracht, en werd overgestapt op ledverlichting. Hoewel de fabrikant aanvankelijk verklaarde geen tweede generatie uit te brengen, gebeurde dat in 2014 toch. Deze designs zijn voorzien van een vier-cilinder benzine- of dieselmotor met een capaciteit van twee liter, en tevens leverbaar als elektrische plug-inhybrid.

Wereldprimeurs rond veiligheid

De nieuwe Volvo XC90 is ook op veel andere punten gemoderniseerd. Door middel van een 8-inch bestuurdersdisplay, een 9-inch middendisplay, stembediening en andere intelligente en interactieve Sensus Connect- en Sensus Navigation-innovaties is het eigentijds reizen per auto gewaarborgd. Ook biedt de CX90 twee primeurs op het gebied van veiligheid, Volvo's traditionele kenmerk. Het IntelliSafe-pakket beschikt namelijk over Run-off Road Protection en City Safety. De eerste noviteit stuurt de auto bij wanneer de wegrand te dicht wordt genaderd, terwijl het City Safety-systeem obstakels op de weg en op kruisingen signaleert. Indien nodig kan deze feature zelfs de remmen activeren. De huidige Volvo XC90 vijf- of zevenzitter wordt ook als vierpersoonswagen voor de Chinese markt geproduceerd. Deze auto is dan ook voor grote gezinnen ideaal!

Meer Volvo