Dodge
Alles wissen

Tweedehands Dodge kopen?

Dodge, een van de grote Amerikaanse autofabrikanten

De Amerikaanse autogeschiedenis is er een van fusies en overnames. Maar heeft een merk eenmaal een uitstekende reputatie opgebouwd, dan blijft het oorspronkelijke label vaak gehandhaafd. Dit geldt ook voor Dodge, dat in 1914 werd opgericht, in 1928 werd overgenomen door Chrysler en nu deel uitmaakt van de Fiat-Chrysler Group. John Francis en Horace Elgin Dodge richtten hun bedrijf op in 1914 en noemden het The Dodge Brothers Motor Vehicle Company. In de jaren daarvoor hadden ze hun sporen al verdiend met het maken van scheepsmotoren, motorfietsonderdelen en fietsen. Ze leverden ook onderdelen voor Ford, met name onderdelen voor zijn Model A. Het salaris bestond uit aandelen in Ford, wat ze na de succesvolle introductie van de T-Ford tot miljonairs maakten, nog voordat ze zelf begonnen waren met autoproductie. Hun model 30/35 touring car uit 1915 was het eerste model dat ze zelf ontwikkelden. Duurder dan de T-Ford, maar wel geavanceerder.

Een aantal opvallende modellen

Na de dood van de beide oprichters in 1920 kwam het bedrijf uiteindelijk in 1928 in handen van Chrysler, die beslist geïnteresseerd waren in de lichte vrachtwagens waarmee de fabriek marktleider was. Luxe sedans uit de jaren dertig waren bijvoorbeeld de Eight en de DeLuxe Six. De getallen acht en zes sloegen op het aantal cilinders waarmee de motoren waren uitgerust. Na de introductie van de meer luxueuze sedans, zoals de 4-deurs D11 Luxury Liner uit 1939, brak de Tweede Wereldoorlog uit en werd de fabriek betrokken bij de oorlogsinspanningen. Ze maakten onder meer voor de soldaten bijzonder geliefde trucks en gooiden ook hoge ogen met hun WC54-ambulance. In de jaren vlak na de oorlog greep het concern terug op de designs die ze tijdens de oorlog hadden gemaakt. De Custom 4-deurs sedan uit 1946 is daar een mooi voorbeeld van. Vanaf 1955 brak een periode aan die 'Forward Look' werd genoemd. De Amerikaanse gouden jaren waren aangebroken en elk jaar zag nieuwe ontwerpen en nog krachtiger motoren. Topmodellen waren de Custom Royal en in de lagere prijsklasse waren ze succesvol met de Coronet.

Een Dodge als tweedehands auto

Een klassieke Dodge uit de jaren vijftig tot en met de jaren zestig is zeer geliefd bij verzamelaars van klassiek Amerikaans design. Populair zijn de Dart en de Charger, die in vele uitvoeringen op de markt zijn verschenen. Zeker voor de klassiekers zal de geïnteresseerde liefhebber in de buidel moeten tasten, als de auto nog in goede staat is en beschikt over authentieke onderdelen. Ook de huidige en recent uit productie genomen modellen blijven geliefd. Wie een klassieke pick-up truck zoekt, kan eigenlijk niet om de Ram heen. Gebouwd in vier generaties van 1981 tot 2012 is het voor de fabriek een groot verkoopsucces geworden. Wie een echte krachtpatser zoekt, zou moeten kijken naar occasions van de krachtigste modellen uit de derde generatie, die beschikten over een 8,3-liter V10-motor en een vermogen van 510 pk. Huidige modellen zijn onder andere de Avenger, een mooie sedan en de Durango.