Ford
Alles wissen

Tweedehands Ford Transit kopen?

Ford Transit: een echte omnivoor onder de bestelwagens

De allereerste Ford Transit werd al in 1953 geïntroduceerd als de FK1000, maar de Transit heeft de pensioengerechtigde leeftijd nog lang niet in zicht. Deze robuuste bestelwagen van Ford wordt al generaties lang gebruikt voor allerlei doeleinden: van bestelwagen tot minibus en van camper tot ambulance. Volgens de Britse politie is de Transit in de jaren 70 zelfs de meest gebruikte vluchtauto onder criminelen. De Transit is kortom een echte omnivoor en is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. In 2001 kreeg deze auto de titel Van Of The Year en dat was niet de enige keer. De kleinere Transit Connect sleepte twee jaar later dezelfde titel in de wacht. Als tweedehands auto is de Transit in zijn vele verschijningsvormen dan ook enorm populair.

Ongewijzigde formule

De eerste generatie Ford Transit werd in 1965 geïntroduceerd en staat aan de basis van de Transit, zoals we die nu kennen. De naam FK1000 uit 1953 verwijst naar Ford Keulen, waar deze werd geproduceerd, en verwijst ook naar zijn laadvermogen van 1.000 kilo. De versie van 1965 vervoerde op zijn gemak een lading van ruim 3.000 kilo. Ruim vijftig jaar later is de Ford toe aan de zesde generatie. De formule van een compacte motor en een laadruimte die plaats biedt aan minimaal twee pallets is ongewijzigd gebleven en is eindeloos doorontwikkeld.

Facelift na facelift

In 1978 onderging de Transit een facelift waarbij het front van de bus de opvallendste verandering onderging. De ronde koplampen werden rechthoekig en de gehele neus en carrosserie van de Transit kregen eveneens een veel hoekiger belijning. Dat hoekige uiterlijk bleef. Na een facelift in 1991 liep de motorkap veel schuiner omhoog, in bijna een rechte lijn met de voorruit. In 1994 kreeg de Transit wederom een nieuwe neus, die met de aan een hoek afgeronde koplampen een iets vriendelijker uitstraling had. De derde generatie kreeg in 2000 het New Edge-design, dat ook werd toegepast in de Focus en de Ka. Daarmee kreeg de rechte schuin oplopende neus weer een lichte knik.

De langste Transit ooit

De vierde generatie Transit kreeg in 2006 een sportiever uiterlijk met wederom nieuwe koplampen. Het vernieuwde interieur van deze wagens omvat onder meer een versnellingspook in het dashboard. Deze Transits zijn er het meest als diesel met TCDi-motoren. Opmerkelijk is de verlengde Ford Transit XXL, de limousinevariant die bestaat uit twee aaneengesmede reguliere Transits. Dit model biedt zeer comfortabel vervoer aan zeven passagiers. Met een kleine 7,5 meter lengte is dit de langste Ford Transit ooit. Deze werd in 2007 uitgebracht naar aanleiding van wederom de titel Van Of The Year.

De Transit-familie

Ford presenteert de Transit als één familie. De vier familieleden zijn van klein naar groot de Courier, de Connect, de Transit Custom (die bestelauto van het jaar werd in 2014) en de Transit. Deze laatste is al jarenlang beschikbaar met voorwiel-, achterwiel- of vierwielaandrijving en is leverbaar in vijf lengtes en drie hoogtes. Daarmee blijft de Ford Transit een ware omnivoor onder de bestelwagens.

Meer Ford