Lancia
Alles wissen

Tweedehands Lancia kopen?

Een mooie tweedehands auto

Met klassieke merken als Fiat, Maserati en Alfa Romeo heeft ook Italië de nodige wegbereiders op autogebied gekend. Een andere naam die in dit rijtje past, is Lancia. De autofabriek werd in november 1906 opgezet en leverde een jaar later middels de Tipo 51 of Alfa 12 HP zijn debuutmodel af. Het merk is overigens nauw verbonden met Fiat. Beide oprichters hadden elkaar bij Fiat leren kennen, terwijl het bedrijf na hun overlijden zou worden overgenomen door hun eerdere broodheer. Zover was het echter nog niet, want in de loop van de twintigste eeuw ontwikkelde Lancia zich tot een vooraanstaand Europees automerk met een wereldwijde uitstraling. Buiten Italië wordt het merk inmiddels niet meer verkocht, zodat de liefhebbers het tegenwoordig van de occasions moeten hebben.

Oog voor innovaties

Na de Alfa 12 HP ontwierp men al snel andere types. Daarbij werden nieuwe technieken en ontwikkelingen op de voet gevolgd. In 1913 was Lancia bijvoorbeeld de eerste om een wagen met een elektrisch circuit te produceren. Deze Theta werd tot 1918 gemaakt, en daarna vervangen door de Kappa. Diens opvolger, de Lambda die in de handel was tussen 1922 en 1931, was de eerste auto met een zelfdragende carrosserie. Verder was het voertuig uitgerust met schokdempers en had hij een onafhankelijke wielophanging. Afgezien van de van 1915 tot 1935 gemaakte Jota-truck en zijn varianten, waren alle personenauto's tot dan toe open wagens. In 1933 werd daarmee in het design van de Augusta mee gebroken. Deze sedan was de eerste gesloten gezinsauto van het merk.

Latere successen en overname

Lancia heeft zich ook in de jaren 40 en 50 vol overgave op innovaties gestort. Zo werd rond 1948 de eerste bak met vijf versnellingen in een productieauto geïntroduceerd, en verscheen in 1950 een eerste auto met een V6-motor. Door de hoge kosten die de ontwikkeling en de vaak handmatige productie van de wagens met zich meebrachten, kreeg het bedrijf gaandeweg wel steeds meer moeite om rendabel te blijven. Van de Flavia en de Fulvia die vanaf 1961 en 1963 werden gebouwd, gingen nog tienduizenden exemplaren over de toonbank. In 1969 moest de inmiddels noodlijdende fabriek echter worden overgenomen door Fiat. Daarop kwamen nieuwe modellen uit, zoals de Beta, Gamma en Stratos.

Gebruikte wagen van recente datum

In de jaren 80 werd onder Fiat enige tijd samengewerkt met Saab. Dit resulteerde in de Saab 600, die eigenlijk hetzelfde type als de Lancia Delta was. Een decennium later volgden modellen als de Delta II, de Lybra en de Ypsilon. Van deze laatste auto kwam in 2011 de derde generatie uit, die voor het eerst vijf deuren had. Doordat de Ypsilon sinds 1995 al meer dan een miljoen keer is verkocht, wordt deze hatchback geregeld als tweedehands auto aangeboden. Een andere nieuwere wagen is de Musa, een MPV die van 2004 tot 2012 verscheen. Tot de recentere modellen behoren verder de Thema uit de hogere middenklasse en de Lancia Voyager, een grotere MPV.