Porsche
Uitvoering: s
Alles wissen

Tweedehands Porsche 911 s kopen?

Tweedehands Porsche 911: een iconische sportwagen

Sinds de introductie in 1964 is de 911 uitgegroeid tot de meest bekende sportwagen in het gamma van Porsche. Misschien wel de belangrijkste reden voor de iconische status van de 911 is dat de krachtige lijnen die van het eerste model zo'n succes maakten, tot aan de dag van vandaag gehandhaafd worden in nieuwe modellen. Wel zijn er sindsdien twee nieuwe uitvoeringen uitgebracht. De originele 911 was een coupé, maar in 1967 introduceerde Porsche ook een targa-versie, een extra veilige cabriolet met rolbeugel. Dankzij verbeterde constructietechnieken kon er vanaf 1982 ook een geheel open cabriolet worden geleverd, eerst alleen bij de SC-versie (Super Carrera), en later ook bij andere 911-varianten.

Continue ontwikkeling onder de motorkap

In de loop der jaren zijn er veel verschillende varianten uitgebracht van de 911, en bovendien is ieder exemplaar een toonbeeld van de gevierde Duitse degelijkheid. Daardoor is er veel te kiezen. Bijvoorbeeld wat betreft de motor. De eerste 911 had een luchtgekoelde zescilinder boxermotor met een cilinderinhoud van 2,2 liter, waarmee maximaal 130 pk kon worden opgewekt. In 1966 volgde de eerste sportieve 911S-versie, met 160 pk. Er werden in de jaren daarna ook minder krachtige versies uitgebracht, zoals de 911T in 1967 met 110 pk. De eerste, nog altijd zeer populaire RS-versie (van het Duitse woord RennSport, autoracen) werd in 1973 uitgebracht. Dat model had een 2,7 liter motor die 210 pk opwekte en een kenmerkende grote achterspoiler. Met de introductie van de G-klasse in 1974 werd ook de eerste turbomotor geleverd.

De combinatie van sportiviteit en luxe

Ondertussen werkte Porsche ook hard aan het interieur. De Porsche 911 was vanaf het eerste begin bedoeld als een premium sportwagen, die de rauwe power van een grote motor hand in hand liet gaan met een geweldige rijervaring. Dat kwam het beste tot uiting in latere generaties. Zo was de eerste targa-versie bedoeld als een luxe toevoeging aan het gamma, maar het vaak lekkende dak en de karige plastic achterruit deden er eerder afbreuk aan. Die werden dan ook al snel vervangen door betere onderdelen. De grootste stappen werden echter gezet in de derde generatie, de 964, die vanaf 1989 tot 1994 in productie was. Maar liefst 85 procent van de onderdelen werd vernieuwd, en hoewel de buitenkant natuurlijk amper gewijzigd werd, onderging het interieur een radicale transformatie met een sterke focus op luxe.

De Porsche 911, een sportauto in hart en nieren

Tegelijkertijd werden ook de rijeigenschappen drastisch aangepakt. Onder meer de ophanging werd vernieuwd en de vering werd verbeterd, waardoor de wegligging stabieler en comfortabeler werd. In de jaren 90 en later werden de motoren sterk vergroot en tegelijkertijd veel nieuwe snufjes geïntroduceerd, zoals airconditioning en navigatie. Dat zorgt ervoor dat deze auto veel praktischer is dan tal van kale, ruige concurrenten, terwijl de sportieve prestaties nooit in het gedrang zijn gekomen. Zo is de Porsche 911 dus nog altijd een volbloed sportauto, en het is niet verwonderlijk dat deze tweedehands auto veel liefhebbers kent.