Spyker
Alles wissen

Meer Modellen

Spyker, puur Nederlands vakmanschap

Wie de naam Spyker hoort, zal onmiddellijk denken aan uiterst exclusieve sportwagens die Victor Muller vanaf het jaar 2000 in Zeewolde in gelimiteerde oplage laat bouwen. Maar de geschiedenis van het merk begint in 1885 met de firma Spijker, later Spijker-Trompenburg. In de beginjaren waren ze fabrikant van koetsen en hun bekendste exemplaar is jaarlijks in september te bewonderen: de Gouden Koets van het koninklijk huis. In 1903 had het bedrijf een wereldprimeur toen ze de eerste auto met 6-cilindermotor en vierwielaandrijving bouwden. Spijker is ook betrokken geweest bij de productie van gevechtsvliegtuigen tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1926 ging de fabriek failliet totdat Muller het aan het eind van de Twintigste Eeuw nieuw leven inblies. Hij wilde de naam maken in de zeer moeilijke markt van high-end sportwagens, die nu gedomineerd wordt door Lamborghini en Ferrari. Wie de ontwikkelingen sinds 2000 in de gaten heeft gehouden mag concluderen dat hij daar volledig in is geslaagd.

Schoonheid, prestaties en snelheid

Het eerste model was de Spyker C8, een 2-deurs sportwagen die voorzien is van een 4,5-liter V8-motor van Audi, die 400 pk vermogen levert en een acceleratie van 0 tot 100 km per uur in 4,5 seconden realiseert. Met een topsnelheid van 300 km per uur gooide zowel de C8 als de convertible uitvoering C8 Spyder meteen hoge ogen. Wie een C8 Spyder met nog meer vermogen wil bezitten, zou op de markt voor occasions moeten zoeken naar de Spyder T. Deze is uitgerust met een twinturbo V8-motor met een vermogen van 525 pk en levert een topsnelheid van 320 km per uur. Een mooie variant op de C8 is de C8 Laviolette, met zijn opvallende glazen overkapping en zijn lage gewicht van slechts 1275 kg. Het feit dat de carrosserie voor een groot deel uit aluminium bestaat, is de oorzaak hiervan. Samen met het gerenommeerde Italiaanse designbureau Zagato ontwikkelde Spyker de C12 Zagato. Opvallende elementen zijn de vleugeldeuren en de 6-liter W12-motor met een vermogen van 500 pk.

Een Spyker als tweedehands auto

Wie een Spyker als tweedehands auto wil aanschaffen, moet zich wel bewust zijn van het feit dat de meeste modellen in zeer gelimiteerde oplage zijn gebouwd en vaak ook nog custom-made. De prijzen, ook op de markt voor occasions, zullen zeker in de buurt komen van die van een nieuw exemplaar. Dit geldt zeker voor de schaarse C8 Double 12R of 12S. Liefhebbers van een SUV kunnen uitkijken naar de D8, met zijn V8-motor van Saab en zijn karakteristieke achterdeuren, die naar achteren openen. Wie interesse heeft in de allernieuwste modellen, zal mogen uitkijken naar de B6 Venator, een ultramoderne 2-deurs coupé. Andere modellen die nu nog geproduceerd worden, zijn de C8 Aileron en de C8 Preliator. De Aileron valt op door zijn mooie koplampen, het uiterst luxueuze interieur van speciaal Hulshof leer en de topprestaties van de 4,8-liter V8-motor van Audi. Ook de C8 Preliator is opvallend met zijn interieur dat vrijwel altijd volgens persoonlijke afspraken op maat gemaakt wordt, zoveel mogelijk met handwerk.