Volkswagen
Alles wissen

Tweedehands Volkswagen Touran kopen?

De Volkswagen Touran: een ruime midi-MPV

De Volkswagen Touran werd geïntroduceerd in 2003. De naam Touran ontstond uit een combinatie van de woorden 'touring' en 'sedan'. Aangezien de naam Touran al was geregistreerd, moest Volkswagen de naam eerst van een Duits-Turkse familie kopen alvorens de Volkswagen Touran als zodanig kon worden gelanceerd. De Touran verscheen niet lang na de allereerste Opel Zafira. In sommige opzichten was de gelijkenis tussen beide MPV's dan ook treffend. Door twee facelifts in respectievelijk 2007 en 2010 kreeg de Touran echter steeds meer een eigen karakter. De basis bleef niettemin hetzelfde. De Touran wordt gebouwd in de Duitse stad Wolfsburg.

De Touran: het antwoord op de vraag naar midi-MPV's

Met de Touran probeerde Volkswagen tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar midi-MPV's. De Volkswagen Touran vult het gat tussen de grote Volkswagen Sharan en de kleinere Volkswagens. In tegenstelling tot de Opel Zafira wordt de Touran standaard geleverd als 5-persoons MPV. Wie een 7-persoons uitvoering wil, kan kiezen voor twee optionele extra achterstoelen. De vijfzitter blijkt verreweg het meest populair. Slechts een klein deel (circa 10 procent) van alle tweedehands Tourans is een zevenzitter.

De eerste generatie VW Touran: 2003-2010

Qua techniek vertoont de VW Touran sterke overeenkomsten met andere Volkswagens. De eerste generatie heeft onmiskenbaar een Volkswagen-interieur. In de praktijk betekent dit: een degelijk en strak afgewerkt dashboard dat niet snel zal verslijten. Het interieur ademt een zee aan ruimte. Naast vijf royale zitplaatsen kunnen er ook met gemak de vakantiekoffers van vijf passagiers in. Veel ruimte en flexibiliteit dus, maar om de volledige laadruimte van 1.989 liter te kunnen benutten, dienen de stoelen wel eerst te worden verwijderd. De Volkswagen Touran van de eerste generatie heeft als basis motorisering een 4-cilinder benzinemotor van 1.6 liter.

De tweede generatie VW Touran van na 2010

Het jaar 2010 werd een keerpunt voor de VW Touran. Er ontstond een nieuwe generatie, die zich vooral qua neus sterk van de vorige generatie onderscheidde. De koplampen kregen een restyling, zodat ze nu meedraaien in de bocht. Ook de grille werd voorzien van een stijlvol chroomlaagje. De achterzijde kreeg subtiele nieuwe accenten. Dit alles resulteerde in een frisse, nieuwe uitstraling, waardoor de VW Touran de concurrentie het hoofd kon blijven bieden. Mogelijk nog belangrijker was de nieuwe techniek. Het aanbod werd uitgebreid met twee motoren: een benzinemotor en een dieselkrachtbron. De Touran van na 2010 is verkrijgbaar met een 2.0 liter 4-cilinder turbodiesel van 177 pk en een koppel van 350 Nm. Kortom: het is een pittig familiebusje.

De VW Touran als tweedehands auto

Ondanks de hevige concurrentie geldt de Volkswagen Touran nog altijd als een van de meest gewilde occasions in zijn klasse. Door de lange looptijd van het model kunnen geïnteresseerden hun voordeel doen met een keuze uit een groot aanbod. Er zijn gebruikte benzinevarianten verkrijgbaar, maar ook tweedehands diesels, zowel vijf- als zevenzitters. Opvallend is dat meer dan de helft van de beschikbare tweedehands Tourans uit dieselmotoren bestaat.