Auto verkopen en papieren in orde brengen

Een auto verkopen kan behoorlijk veel tijd kosten. Allereerst om te bepalen op welke manier de auto verkocht wordt en wat de vraagprijs zal zijn als de auto niet ingeruild wordt. Een eigenaar van een auto is verplicht om de auto minstens WA te verzekeren en op tijd te laten keuren. Ook eventuele boetes worden automatisch naar het adres van de kentekenhouder verzonden. Het is dan ook belangrijk om bij een auto verkopen de papieren in orde te hebben alvorens de auto over te schrijven op naam van de nieuwe eigenaar. Pas na de overdracht komen de eerder genoemde verplichtingen voor de verkoper te vervallen. Het is belangrijk om het antwoord te weten op de vraag: welke papieren zijn nodig voor de verkoop van een auto?

Welke papieren nodig bij verkoop auto bij kentekenbewijzen afgegeven voor 2014

Elke auto beschikt over een kentekenbewijs. Sinds 2014 is het systeem voor kentekenbewijzen veranderd. Kentekenbewijzen die voor 2014 zijn afgegeven, zijn van papier. Het kentekenbewijs deel 1A beschrijft de voertuiggegevens, deel 1B bevat de tenaamstellingsgegevens, dus de gegevens van de kentekenhouder. Kenteken deel II is het bewijs wat thuis goed bewaard moet blijven, omdat het nodig is voor de overschrijving van de auto. Bewaar dit dan ook nooit in de auto: bij diefstal is het dan té makkelijk om de auto over te schrijven. Op de vraag 'welke papieren heb ik nodig om mijn auto te verkopen' kan bij de kentekenpapieren van voor 2014 met kentekenbewijs deel II worden beantwoord. De papieren bij de verkoop van de auto worden meegenomen naar het kentekenloket om de auto op naam over te schrijven.

Auto verkopen: welke papieren meegeven bij kentekenbewijzen afgegeven na 2013

Bij auto verkopen en papieren is de omschrijving bij kentekenbewijzen van na 2013 niet helemaal juist. Er zijn na 2013 geen papieren kentekenbewijzen meer afgegeven. Als de eigenaar de auto wil verkopen, moet hij weten welke papieren bij de verkoop van de auto nodig zijn. De instantie RDW heeft vastgelegd bij een auto verkopen welke papieren er nodig zijn voor de overschrijving. In de afgegeven kentekenbewijzen na 2013 is er sprake van een kentekencard met daarop de laatste vijf cijfers van een tenaamstellingscode. De eerste vier cijfers staan op het bonnetje dat de koper ontvangt bij het overschrijven op naam. De papieren bij auto verkopen die in deze situatie nodig zijn vereisen de totale, 9-cijferige tenaamstellingscode. Het is ten zeerste aan te bevelen om de benodigde papieren voor verkoop van de auto nooit bij het kentekenbewijs te bewaren. Mocht het kentekenbewijs, dat nodig is voor overschrijving, kwijt zijn geraakt, dan kan een nieuw bewijs bij het RDW worden aangevraagd. Dit geldt voor zowel de nieuwe als de oude kentekenbewijzen. Hier zijn uiteraard wel kosten aan verbonden. Zonder de juiste papieren kan een auto niet op naam worden overgeschreven.