Wat is handig om te weten over de wegenbelasting bij verkoop van de auto

Elke autobezitter is verplicht om wegenbelasting te betalen. Deze verplichting gaat lopen vanaf het moment dat de auto op naam is overgeschreven. De provincie waarin de kentekenhouder woonachtig is, het gewicht van het voertuig en de brandstof waar de auto op rijdt, bepalen allen tezamen de hoogte van het te betalen bedrag aan wegenbelasting. De belastingdienst bepaalt de hoogte van het bedrag wat er aan wegenbelasting betaald moet worden. De wegenbelasting wordt per tijdvak van 3 maanden bepaald, maar wordt vaak wel per maand geïncasseerd. De wegenbelasting bij verkoop van de auto stopt automatisch wanneer het kenteken op de nieuwe eigenaar wordt overgeschreven.

Wegenbelasting en verkoop auto

Het op de hoogte stellen van de belastingdienst wanneer een auto op naam van een nieuwe eigenaar wordt gezet bij de verkoop van de auto gaat geheel automatisch. De datum van deze overschrijving is daarbij de einddatum van de verplichting om wegenbelasting te betalen door de oude eigenaar. Die verplichting gaat dan direct over op de nieuwe eigenaar. Het regelen van de wegenbelasting bij de verkoop van de auto is dan ook iets wat hierdoor nooit vergeten kan worden.

Teruggave motorrijtuigenbelasting bij verkoop

Wanneer de verkoop van de auto rond is, wordt het kenteken overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar. De oude eigenaar krijgt een vrijwaringsbewijs en de nieuwe eigenaar krijgt de aanslag wegenbelasting automatisch op de mat. Omdat de wegenbelasting vooraf wordt betaald, kan het zijn dat de oude eigenaar voor een langere periode heeft betaald dan dat de auto op naam stond. De belastingdienst zal in dit geval ook automatisch zorg dragen voor een teruggave wegenbelasting bij de verkoop van de auto. Hierbij zal worden gekeken naar de periode waarover betaald is en de einddatum van de tenaamstelling.

Indien er sprake is van een wegenbelasting teruggave bij verkoop van de auto, dan zal de belastingdienst, wanneer de oude eigenaar automatisch betaalde, dit tegoed storten op de rekening waarvan geïncasseerd werd. Bij betaling per acceptgiro, zal het tegoed gestort worden op de rekening waar de betalingen van afkomstig zijn. In een enkel geval is er een klein bedrag te weinig betaald. Ook dit zal dan nog afgeschreven worden of er wordt alsnog een acceptgiro voor verzonden.