Hoe kan men een bedrijfsauto financieren?

Een ondernemer die veel onderweg is of een bedrijf runt waarvan het personeel veel moet reizen, zal een of meerdere bedrijfsauto's moeten aanschaffen of leasen. Vooral wanneer er gekozen wordt om de bedrijfsauto's te kopen in plaats van te leasen, moet er rekening gehouden worden met een flinke financiële investering. Een bedrijfsauto financieren kan dan een goede oplossing zijn. Ook het leasen van een auto kan echter een goede optie zijn om toch veilige bedrijfsauto's op de weg te hebben.

Een auto financieren: zakelijk

Een bedrijfswagen financieren is heel eenvoudig. Soms misschien zelfs iets té eenvoudig. Het is daarom zeer belangrijk om eerst in te lezen in de voorwaarden, de rentes en alle risico's die het afsluiten van deze lening met zich meebrengt. Als het niet nodig is om een bedrijfsauto te financieren, is het vaak beter om dit niet te doen. Mensen die een financiering afsluiten hebben tenslotte te maken met rentes en een lange looptijd van de lening. Dat zorgt er eigenlijk voor dat er meer voor de auto's wordt betaald. In een enkel geval is de bedrijfswagen zelfs al niet meer in bezit, terwijl een deel van de lening nog steeds afgelost moet worden.

Financial lease

Een mogelijkheid voor een autofinanciering op zakelijk gebied is een zogenaamde financial lease. Financial lease is een vorm van leasen waarbij de liquiditeit van het bedrijf niet verloren gaat. Hierbij wordt op voorhand de looptijd van de lening en de rente bepaald. De aflossing gebeurt door betaling van vaste maandelijkse termijnen. Op papier mag de contractant zich bij een financial lease economisch eigenaar noemen. Het voordeel daarvan is het feit dat de rente en de kosten voor afschrijving aftrekbaar zijn voor de belastingdienst, omdat de auto op de balans van het bedrijf vermeld wordt.

Financieringen vergelijken

Wanneer duidelijk is welke vorm van financieren voor een bedrijf het aantrekkelijkste is, een lening of een financial lease, is het belangrijk om de aanbieders van deze vormen te vergelijken. Belangrijk is hierbij niet alleen te letten op de rente die betaald moet worden, maar ook op de voorwaarden van de overeenkomst. Kan er bijvoorbeeld eerder, en vooral boetevrij, afgelost worden op de financiering? Het is immers zo dat de rente die betaald moet worden een financiering in feite duurder maakt, hetgeen vervroegd aflossen aantrekkelijk maakt. De voorwaarden van het contract kunnen dus een groot verschil maken.<