De waarde van een oldtimer

Een oldtimer bezitten is een echte liefhebberij. Ziel en zaligheid worden in een oldtimer gestoken. Uren worden er doorgebracht om een oldtimer in goede staat te krijgen en te houden. Dit kost naast veel tijd vaak ook veel geld. In de meeste gevallen is er ook sprake van een stuk emotionele waarde. Een oldtimer kan soms van overgrootouder op grootouder op kleinkind zijn overgegaan. Een echt familiestuk dus. Het is daardoor vaak erg lastig om de oldtimer op waarde te schatten.

De waarde van een klassieke auto

De vraag 'hoe schat ik de waarde van mijn oldtimer in?' is een vraag die menig liefhebber bezighoudt. Het mag duidelijk zijn dat emotionele waarde niet in geld uit te drukken is. Maar hoe staan de oldtimer prijzen er tegenwoordig voor? Als het gaat om het bezitten en liefhebben van oldtimers zijn er veel clubs waar trotse eigenaars hun lief en leed kunnen delen. Hier kan al snel gevraagd worden wat andere liefhebbers denken wat de waarde van de klassieke auto is. Het vergelijken van soortgelijke prijzen van oldtimers en de dagwaarde hiervan kan een goede indicatie geven. De moeilijkheid is wel dat de staat van een oldtimer misschien wel het meest bepalende is. Dit is lastig om op afstand te vergelijken.

De klassieker en taxatie

Om de waarde van een oldtimer goed in te schatten, is een taxatie bijna een noodzakelijk kwaad. Een regelmatige oldtimer waardebepaling zal uitwijzen of een goed onderhouden oldtimer nog altijd in waarde zal stijgen. De dagwaarde van een oldtimer is hierbij dan ook een momentopname. Er zijn op internet veel sites te vinden waarbij de waarde vastgesteld wordt op basis van het bouwjaar en de kilometerstand. De vraag is of dit wel altijd een accurate waardebepaling is. Een taxateur kan hierbij dan ook uitkomst bieden. Een taxateur is doorgaans een erkend persoon die precies weet waarop gelet moet worden als het gaat om de waardebepaling van een oldtimer. Een erkend taxateur zal ook na de taxatie een taxatierapport overhandigen. Een taxatierapport zal een koper sneller overtuigen om de gevraagde prijs voor de oldtimer te betalen. Daarnaast kan een dergelijk rapport belangrijk zijn voor de verzekering bij diefstal en schade. Soms zal een verzekeringsmaatschappij dan ook vragen om een erkend taxatierapport.