Wat is een oldtimer?

Veel autoliefhebbers voelen zich erg aangetrokken tot oudere en klassieke modellen die beschikken over een speciale oldtimerstatus. Maar wat is een oldtimer nu precies, en waarom willen deze autofans een dergelijk voertuig aanschaffen? Oldtimers zijn klassieke voertuigmodellen waarvan de productie al heel wat jaren geleden is gestopt. Oudere auto's zijn echter niet per definitie oldtimers. Verouderde rijtuigen worden over het algemeen pas na 25 jaar officieel als oldtimer geclassificeerd. Die classificatie is gekoppeld aan diverse aantrekkelijke voordelen voor de autobezitter.

Aantrekkelijke voordelen van de oldtimer

Er zijn veel voordelen verbonden aan het bezitten van en rijden met oldtimers. Eigenaars van dit soort voertuigen hebben te maken met speciale, door de overheid opgestelde regels. Ze profiteren bijvoorbeeld van een extra voordelige verzekering of een vrijstelling van motorrijtuigbelasting- en keuring. Eigenaars dienen echter wel rekening te houden met het feit dat er in sommige gevallen wettelijke beperkingen zijn gesteld aan het rijden met een oldtimer.

Opgestelde beperkingen voor oldtimer gebruik

Wie zich afvraagt 'wat is een oldtimer' en 'mag ik met een oldtimer de weg op' dient rekening te houden met het feit dat er twee gebruikerscategorieën zijn. Er gelden geen wettelijke beperkingen voor veelgebruikte modellen die rondrijden met een standaard nummerbord. Aan het gebruik van oldtimers met een O-nummerplaat zijn echter wel bepaalde beperkingsregels verbonden. Deze voertuigen mogen bijvoorbeeld uitsluitend voor recreatieve doeleinden worden gebruikt. Ze kunnen dus niet worden ingezet voor professionele en commerciële ritten. Daarnaast is het ook niet de bedoeling dat de wagens gebruikt worden voor woon-schoolverkeer en woon-werkverkeer. De O-nummerplaat voertuigen gaan dus vrij weinig de weg op. Het zijn echte hobbymodellen die bijvoorbeeld worden getoond tijdens een speciale toertocht.

Populaire oldtimermodellen spotten tijdens speciale toertochten

Nederlandse oldtimerverenigingen organiseren regelmatig speciale toertochten. Deze tochten zijn ideale gelegenheden om bijzondere modellen te spotten of te tonen. Tijdens deze bijeenkomsten worden vaak klassieke auto's van populaire Duitse merken als BMW, Volkswagen en Mercedes getoond. Liefhebbers showen en bekijken daarnaast ook graag modellen van Alfa Romeo, Fiat en Ford. De fans van Mercedes zijn onder andere erg dol op de 190SL cabriolet, en de Kever is een ontzettend populair model van Volkswagen. Wie aan Ford denkt, komt al snel uit bij onvergetelijke modellen als de eerste Ford Mustangs en de Ford Model T. Liefhebbers van Fiat vinden vooral de Nuova 500 een aantrekkelijk model, en Alfa Romeo heeft met de Spider cabriolet een echte publiekslieveling in huis.