Alfa Romeo
Alles wissen

Tweedehands Alfa Romeo kopen?

De Italiaanse flair van Alfa Romeo

Dit mooie en beroemde Italiaanse merk heeft vanaf het begin een sportief imago gehad en ook volledig waar gemaakt. In 1906 ontstond het als Italiaanse vestiging van het Franse automerk Darracq, onder de naam SAID, de afkorting van Società Anonima Italiana Darracq. In 1910 werd het bedrijf omgedoopt tot ALFA, kort voor 'Anonima Lombarda Fabbrica Automobili'. Toen in 1916 een fabrikant van pompen en compressoren de fabriek overnam, begon het succesverhaal. Zijn naam was Nicola Romeo en in eerste instantie gebruikte hij de fabriek om onder meer vliegtuigmotoren en materiaal voor spoorwegen te produceren. Na de Eerste Wereldoorlog besloot Romeo om zich op de fabricage van auto's te storten en gaf zijn bedrijf de huidige naam Alfa Romeo. Om naamsbekendheid te krijgen besloot hij mee te doen met de talloze races die in die jaren werden georganiseerd. Een van zijn belangrijkste medewerkers was Enzo Ferrari, die later zijn eigen bedrijf tot een succes wist te maken. Deze strategie werkte uitstekend en vooral de modellen P2 en Tipo B wisten vele races winnend af te sluiten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag de productie, mede door een aantal bombardementen, lange tijd stil.I

Sportieve en comfortabele modellen

Na de oorlog werd de fabriek herbouwd en begon Alfa Romeo weer met de ontwikkeling van nieuwe modellen, naast productie van motoren voor zowel lucht- als scheepvaart. Later herpositioneerde het bedrijf zich. Niet alleen wilden ze excelleren met de beste sportwagens, ook wilden ze zich toeleggen op massale productie van wagens voor de consumentenmarkt. In het begin van de vijftiger jaren was Alfa Romeo toonaangevend op het Formule 1-circuit, maar ze trokken zich terug om zich meer op consumentenauto's te richten. Een eerste succesvol model was de Giuletta uit 1954, een sportieve wagen met achterwielaandrijving en een 1,3-litermotor met een vermogen van 65 pk, dat een topsnelheid van 165 km per uur mogelijk maakte. Eind jaren vijftig kwam de Giulia op de markt, met een betere wegligging dan zijn voorganger Giuletta. De Giulia bleek een van de best verkopende modellen te zijn. Hij is in veel varianten geproduceerd, waarvan meer dan een miljoen exemplaren zijn verkocht.

Een Alfa Romeo als tweedehands auto

De jaren zeventig waren mede door de energiecrisis een moeilijke tijd. Een succesvol model uit die tijd was de Montreal, met een 2,5 liter V8-motor die 220 pk vermogen opleverde. De Montreal is geliefd bij verzamelaars. Wie interesse heeft in een Montreal als tweedehands auto, moet wel weten dat een revisie van de motor veel geld kan kosten.In 1986 werd Alfa Romeo verkocht aan Fiat en in de jaren negentig veroverde het merk succesvol de markt voor zakelijke automobilisten die behoefte hadden aan elegante en sportieve auto's. De Alfa 156 en Alfa 147 werden in respectievelijk 1998 en 2001 uitgeroepen tot auto van het jaar. Alfa-rijders weten het al jaren. Zij vallen voor de Italiaanse flair, het motorgeluid en de elegante en sportieve vormen. Voor de verzamelaar en liefhebber is het aanbod in het occasioncircuit gelukkig ruim voldoende.