Alfa Romeo
Alles wissen

Tweedehands Alfa Romeo Giulietta kopen?

Alfa Romeo Giulietta: drie verschillende auto's, één naam

Alfa Romeo Giulietta is de naam van drie verschillende auto's van de hand van de Italiaanse autofabrikant Alfa Romeo. De eerste Giulietta (type 750 en 101) was een auto met achterwielaandrijving, die in de periode 1954 tot 1965 werd geproduceerd als vierdeurs sedan, coupé, Spider en Estate. Deze werd vervangen door de Alfa Romeo Giulia. Op zijn beurt werd de Giulia ingewisseld voor de tweede Giulietta (type 116), geproduceerd van 1977 tot 1985, met achterwielaandrijving en als vierdeurs sedan gerelateerd aan de Alfa Romeo Alfetta. De derde generatie Giulietta (type 940) is een hatchback met voorwielaandrijving, geproduceerd vanaf 2010.

De Giulietta als gezinsauto

De Alfa Romeo Giulietta (serie 750 en 101) was een gezinsauto en het eerste, succesvolle uitstapje in de 1.3 liter-klasse. In elf jaar tijd werden er in totaal 177.690 Giulietta-auto's gemaakt, waarvan de grote meerderheid als Berlina sedan, Sprint coupé of Spider carrosserievormen, maar ook als Sprint Speciale en Sprint Zagato coupé en Promiscua. De eerste Giulietta die werd geïntroduceerd was de Giulietta Sprint 2+2 coupé tijdens de Turijn Autoshow in 9154. De Sprint werd ontworpen door Franco Scaglione. Een jaar later, tijdens de Turijn Motor Show, volgde de vierdeurs Berlina en ook in 1955 de open tweezits Giulietta Spider, met cabriocarrosserie door Pininfarina. In 1957 kwam er een krachtiger Berlina-uitvoering op de markt, genaamd Giulietta: T.I. (Turismo Internazionale). Dit model had kleine cosmetische veranderingen aan de motorkap, de wijzerplaatlichten en de lichten aan de achterzijde.

Als Sedan en familieauto

De Alfa Romeo Giulietta (Tipo 116, Italiaans voor type 116) is een kleine sedan, vervaardigd door de Italiaanse autofabrikant gedurende de periode 1977-1985. De auto werd eind 1977 geïntroduceerd en dankt zijn naam aan de originele Giulietta van 1954. De Giulietta maakte twee veranderingen door: de eerste in 1981 en de tweede in 1983. Alle Giulietta-modellen hebben 5-speed handgeschakelde transmissie. Hierna kwam de Alfa Romeo Giulietta (type 940), een kleine familieauto die vanaf eind 2009 werd geproduceerd. Tussen 2010 en 2012 zijn er ongeveer 200.000 Giulietta auto's gebouwd. De 2010 Giulietta is alleen beschikbaar als een 5-deurs hatchback.

Multi-air, revolutie in motortechniek

De Alfa Romeo Giulietta heeft een nieuwe motor, die gebruikmaakt van het systeem Multi-air. Dit systeem regelt de hoeveelheid lucht in de motor. Dit door na te gaan wanneer de lucht in de motor gaat en in welke mate de inlaatklep mag worden geopend. Bij dit systeem wordt een zogenaamde ꞌtappetꞌ geplaatst tussen de nokkenas en de afsluiter, waardoor het motormanagementsysteem de hoeveelheid olie die in de tappet komt mag bepalen, evenals de mate waarin de inlaatklep effectief wordt geopend. Het systeem kan ook de overlap tussen de inlaat- en uitlaatkleppen wijzigen en de mate waarin deze naar boven kunnen. Dit zorgt ervoor dat de motor een constante druk kan behouden. Dit is, naast een geweldige besturing, fantastische acceleratie, mooie motor, ongelooflijke zuinigheid en stijlvolle verpakking, een van de redenen waarom de Alfa Romeo Giulietta het ook als tweedehands auto nog erg goed doet.