Aston Martin
Alles wissen

Tweedehands Aston Martin kopen?

Aston Martin, de keuze van James Bond

Vanaf 1913, toen Lionel Martin en Robert Bamford hun firma oprichtten, heeft Aston Martin zich toegelegd op het produceren van sportauto's en luxe wagens, die in het Engels grand tourer genoemd worden, naar het Italiaanse Gran Turismo. De naam van het merk refereert aan een overwinning van Lionel Martin tijdens de Aston Clinton Hillclimb. In de beginjaren zijn een aantal raceauto's geproduceerd, waaronder de International. Deze was uitgerust met een 1,5 liter-motor en werd als 2-zitter en 4-zitter geleverd. De Le Mans uit de jaren dertig had een aluminium carrosserie op een chassis van staal en leverde een vermogen van 70 pk. In de jaren twintig en dertig is de fabriek een aantal maal failliet gegaan, maar investeerders wisten het telkens nieuw leven in te blazen.De successen begonnen toen David Brown de leiding overnam. Brown nam ook de firma Lagonda over en voegde beide samen. Alle auto's die vanaf die tijd geproduceerd werden, begonnen met zijn initialen DB.

Een aantal klassieke modellen

Het eerste echt grote commerciële succes was de introductie van de DB5, begin jaren zestig. Dit was de auto die James Bond reed in onder meer de films Goldfinger en Thunderball. Mede hierdoor en door de aantrekkelijke ronde en gestroomlijnde vormgeving, is het een geliefd verzamelobject geworden. Inmiddels had Brown de focus verlegd van pure raceauto's naar auto's die ook op de gewone weg konden rijden. Maar Aston Martin zou altijd zijn bekende en sportieve uiterlijk blijven behouden. De DBS, een 2-deurs coupé die van 1967 tot 1972 werd geproduceerd, had een 4-litermotor en een vermogen van 330 pk. James Bond reed deze wagen in On Her Majesty's Secret Service. De Aston Martin V8 werd uitgerust met een 5,3 liter V8-motor met 2 kleppen per cilinder. De kwaliteit van deze motor wordt nog steeds als legendarisch beschouwd en gaf de V8 een acceleratie van 0 tot 100 km in 5,7 seconden, wat begin jaren zeventig buitengewoon snel was.De DB7 geldt als het meest succesvolle model ooit. Deze gran turismo werd gebouwd van 1994 tot 2003 en werd geleverd als 2-deurs coupé of cabriolet. De DB7 wordt vaak vergeleken met Jaguar's XK8, hoewel de DB7 als een stuk exclusiever gold.

Aston Martin als tweedehands auto

Wie een klassieker van Aston Martin wil kopen, moet rekening houden met een hoge aanschafprijs, ook in het tweedehands circuit. Gelukkig biedt dit merk ook nog recentere modellen, die wat uiterlijk, stijl en prestaties betreft beslist de aandacht verdienen. Wie op zoek is naar een prachtige sportauto, heeft met de Vulcan een uitstekende optie. Deze sportwagen met zes versnellingen, een 7-liter V12-motor en een topsnelheid van 345 km per uur wordt vanaf 2015 in gelimiteerde oplage geleverd. Ook de DB11 is een recente sportwagen, met een automatische transmissie in acht versnellingen, een 5,2-liter twin turbo V12-motor en een topsnelheid van 322 km per uur. Ook andere sportwagens, zoals de Rapide S, de V12 Vantage en de Vanuish Volante, presteren uitstekend en worden net zoals de klassieke modellen nog steeds met de hand gebouwd.