Audi
Alles wissen

Tweedehands Audi A8 kopen?

De Audi A8: een koninklijke topper

De Audi A8 werd in 1994 de opvolger van de Audi V8, die slechts 6 jaar in productie is geweest. De A8 houdt het een stuk langer vol, aangezien de derde generatie van deze luxe topper nog altijd in productie is. De A8 was bij introductie de eerste luxe auto met een volledig aluminium carrosserie en platform, dat deze auto lichter maakte dan zijn concurrenten als de BMW 7-serie en de Mercedes-Benz S-Klasse. Al vanaf de eerste generatie is de A8 ook beschikbaar als verlengde sedan met verlengde wielbasis. De eerste (1994-2002) en tweede generatie (2002-2011) van de Audi A8 is beschikbaar met voorwielaandrijving of vierwielaandrijving. Vanaf de derde generatie is vierwielaandrijving standaard. Dat de A8 een koninklijke topper is, blijkt uit het feit dat Koning Willem-Alexander in het bezit is van een verlengde en bepantserde A8 Limousine.

Tweedehands Audi A8 voor luxe rijervaring

De Audi A8 is een luxe auto uit het hoogste segment, die de veeleisende bestuurder een luxe rijervaring biedt. De eerste generatie is beschikbaar met een geschakelde versnellingsbak en een automaat, maar vanaf de tweede generatie is deze Audi alleen beschikbaar als luxe automaat of CVT (tweede generatie). In de loop der tijd is het model iets langer geworden en is het vermogen drastisch verbeterd. Of het nu gaat om een eerste, tweede of derde generatie A8, het is een tweedehands auto met een zeer luxe rijervaring. Uiteraard is de laatste generatie voorzien van moderner technisch vernuft, zoals ingebouwde navigatie, parkeerassistentie, aangepaste cruisecontrol en een verkeersbordenindicator.

Van motorisch krachtig tot extreem robuust

De A8 van Audi is vanaf de eerste generatie uitgerust met een krachtige motor, die in staat is tot topprestaties. De eerste benzinevariant is uitgerust met een V6, V8 of W12-motor, met een vermogen dat varieert van 174 tot wel 420 pk. De diesels werden uitgebracht met een V6 of V8-motor, met een vermogen dat uiteenloopt van 150 tot 225 pk. Bij de tweede generatie wordt daar een V10-motor aan toegevoegd in het model S8, met een vermogen van 450 pk. Ook de tweede generaties diesels zijn sterker met een vermogen van 233 tot 326 pk. Audi zou Audi niet zijn als de derde generatie wederom een verbeterde versie is van de vorige uitvoeringen. Eén van de meest robuuste uitvoeringen van de A8 is de S8 Plus uit 2015, voorzien van een V8-motor en een indrukwekkend vermogen van maar liefst 605 pk.

Een Audi A8 rijden is binnen handbereik

De A8 is als nieuwe auto uit de topklasse een personenauto, waar het overgrote deel van de bestuurders geen budget voor heeft. Doordat het model echter al meerdere generaties in productie is, zijn er vele tweedehands modellen op de markt. Dat betekent dat de sublieme rijervaring van de A8 ineens voor een veel grotere groep bereikbaar is. Voor de liefhebbers van klassiekers is de eerste generatie een voordelige en comfortabele optie. Voor de veeleisende bestuurder die geen nieuwe bolide wil aanschaffen, is de derde generatie A8 een uitstekende keuze.