BMW
Alles wissen

Tweedehands BMW 5-serie (alle) kopen?

BMW 5-serie: sportief, luxueus én praktisch

De BMW 5-serie is al sinds jaar en dag een van de best lopende modellen uit het gamma van deze bekende Duitse autoproducent. Toen de eerste generatie in 1972 van de band rolde, was al direct duidelijk waarom. De chique vierdeurs sedan was niet alleen praktisch en uitstekend uitgerust, maar bood bovendien spectaculair veel rijplezier. Toch was dat op papier niet meteen duidelijk. De eerste versie had slechts een bescheiden 4-cilinder motor met 115 pk tot zijn beschikking. Het was vooral de superieure ophanging en overbrenging, dat voor een sportieve en tegelijkertijd elegante rijbeleving zorgde. Ook het ontwerp oogstte veel lof. De nu zo iconische lijnen waren destijds revolutionair. Nog altijd vinden velen de vroegste tweedehands BMW 5-serie een plaatje.

Steeds meer versies

In het eerste jaar waren er slechts twee versies van de 5-serie beschikbaar: de BMW 520 met 115 pk en de 520i met 130 pk. Al snel volgden er meer uitvoeringen, waarmee BMW zo goed mogelijk op de wensen van verschillende klanten probeerde in te spelen. In 1973 werd de eerste 6-cilinder onthuld, de 525 met 145 pk. Toen het laatste exemplaar van de eerste generatie BMW 5-serie in 1981 het licht zag, waren er al 12 verschillende modellen in omloop gebracht. De motoren waren het belangrijkste verschil. Dat is namelijk waar de naamgeving op is gebaseerd: alles wat er na de '5' van 5 serie komt, refereert aan de motorinhoud. Zo had de 520 een 2.0 liter motor en de 525 een 2.5 liter motor.

Meer generaties, nog meer versies

De tweede generatie, geproduceerd vanaf 1981 tot 1988, bracht enkele kleine veranderingen aan het exterieur met zich mee, maar vooral nog meer keuze in motoren. Zo werd in 1983 de eerste dieselversie uitgebracht en vijf jaar later ook de eerste 5-serie met automaat. Tevens werd in 1984 de eerste M5 onthuld, die met bijna 290 pk op dat moment de snelste sedan ter wereld was. In 1988 was het tijd voor de derde generatie. Met een sterk vernieuwd onderstel en de nieuwste snufjes op het gebied van veiligheid, wordt deze generatie nog altijd beschouwd als een van de veiligste en meest betrouwbare BMW 5-series. Na eindeloos veel sedanversies vond BMW het in 1991 tijd voor de eerste Touring-versie, een grote vijfdeurs stationwagen.

De BMW 5- serie, nog altijd een gewilde occasion

Vanaf de vierde generatie, die in 1996 werd geïntroduceerd, is de styling flink aangepakt. De meer afgeronde lijnen, geleend van de 7-serie, zijn nog altijd aanwezig in de huidige zesde generatie. Intussen ging de innovatie onvermoeid door, maar BMW had duidelijk door dat je niet al te veel moet wijzigen aan een winnaar. Er werd vanaf 1996 vooral ingezet op een betere efficiëntie, de nieuwste elektronische snufjes om de rijervaring te optimaliseren en verbeterde veiligheid. In 2009 werd de BMW 5-serie GT onthuld, een kruising tussen de sedan en de X-SUV's. Dankzij deze enorme variatie in versies is de 5-serie een tweedehands auto die veel comfort, sportiviteit en betrouwbaarheid biedt, zonder op keuzemogelijkheden in te leveren. Die uitstekende combinatie maakt het nog altijd tot een bijzonder gewilde occasion.

Meer BMW