Chrysler
Alles wissen

Tweedehands Chrysler kopen?

Het succesverhaal van Chrysler

Als er gesproken wordt over de Grote Drie van de Amerikaanse auto-industrie, dan worden hiermee General Motors, Ford en Chrysler bedoeld. Walter Chrysler was degene die in 1925 aan de wieg stond van een van de succesvolste autofabrikanten ter wereld. De naam is onlosmakelijk verbonden met de stad Detroit, waar traditioneel alle grote Amerikaanse autofabrikanten hun zetel hebben. Het succesverhaal begon met de overname van de autofabrikant Maxwell en de eerste modellen zijn ook duidelijk gebaseerd op de door Maxwell ontwikkelde technologie. Het eerste eigen succes was de introductie van de Plymouth in 1928 en de productie van de eerste echte middenklasser, bekend onder de naam DeSoto. Vervolgens werd Dodge overgenomen, wat ook zeker aan het succes bijdroeg. De jaren dertig waren zwaar, maar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, ontpopte het bedrijf zich tot een van de belangrijkere leveranciers voor de Amerikaanse defensie. Ze ontwikkelden een vliegtuigmotor, leverden tanks en onderdelen voor de B-26 bommenwerper. Succesvolle modellen van na de oorlog waren onder meer de Conquest, de Imperial, de Windsor en de Newport.

Een Chrysler als tweedehands auto

Wie een Chrysler als occasion zoekt, zal zich vooral moeten beperken tot de nieuwere modellen. Van de klassieke modellen, zeker die van voor de oorlog, is het niet aannemelijk dat er voldoende aanbod is. Een aandachtspunt voor de liefhebber en verzamelaar van oldtimers is de beschikbaarheid van reserveonderdelen. Deze lijkt groot te zijn omdat er van de diverse modellen een groot aantal is gebouwd. Helaas blijkt meer en meer dat bezitters van reserveonderdelen zich goed bewust zijn van de waarde van authentieke onderdelen voor de verzamelaarsmarkt. Maar wie goed zoekt en wat geluk heeft, kan ze zeker nog voor een aanvaardbare prijs krijgen. Veel van de recentere en huidige modellen zijn ook uitgebracht in Europa. De kans dat deze als tweedehands auto binnen handbereik komt, is aanmerkelijk groter.

Een aantal opvallende auto's van Chrysler

Door fusies en overnames, onder meer met DaimlerBenz en nu met Fiat, heeft deze fabrikant nieuw bloed gekregen. Recent hebben ze ervoor gekozen om zich minder te richten op de ontwikkeling van elektrische auto's, maar het meer te zoeken in de ontwikkeling van auto's die milieuvriendelijk kunnen rijden op CNG (Compressed Natural Gas). Wie op zoek is naar een mooie en recente occasion, zou kunnen overwegen om op zoek te gaan naar de mooie convertible LeBaron, de sportieve hatchback Daytona, de middenklasser Dodge Stratus of de meer compactere Dodge Neon of Plymouth Neon. Wie interesse heeft in nieuwe en huidige modellen en bovendien een ruime auto wil voor het hele gezin, maakt een goede keuze met de Grand Voyager, niet voor niets een van de succesvolste multi purpose vehicles ooit. Liefhebbers van sportwagens kiezen bijvoorbeeld voor de Crossfire, die zowel als cabriolet en als coupé op de markt is gebracht. Met een topsnelheid van 240 km per uur en 330 pk kan het de concurrentiestrijd met Europese sportwagens van Duitse en Italiaanse makelij prima aan. Een bekend en recent model is de PT Cruiser, met zijn opvallende grill en retro uiterlijk.