Fiat
Alles wissen

Tweedehands Fiat kopen?

Fiat, meer dan honderd jaar innovatie

Fiat, een van de oudste autofabrikanten van Italië, bestaat al sinds 1899 en werd opgericht als Società Anonima Fabbrica Italiana Automobili Torino. In 1900 kwam hun eerste auto op de markt, de bij liefhebbers bekende 3/12 HP. Deze nog sterk op een koets lijkende auto had een topsnelheid van 35 km per uur en was uitgerust met een 0,7-liter motor met een vermogen van 4,2 pk. De vier exemplaren die nu nog bestaan, zijn in musea te bewonderen. De visionair Giovanni Agnelli zwaaide de scepter tot 1945. Hij snapte het belang van autoraces voor de reputatie van een automerk en gaf zijn concern een actieve rol hierin. In 1922 opende hij een hypermoderne fabriek met uitgebreide testbaan. De Russische auto-industrie heeft veel te danken aan de fabriek die hij in de Sovjet-Unie opende en na de machtsovername door Mussolini concentreerde hij zich op de binnenlandse markt, ook met vliegtuigbouw en motoren voor de spoorwegen.

Een aantal bekende modellen

Fiat boekte grote successen, bijvoorbeeld met de 509, een vierzitter die in massaproductie werd vervaardigd. Met 90.000 gemaakte exemplaren was het een van de grotere successen van de jaren twintig. Na de Tweede Wereldoorlog was er een grote behoefte aan eenvoudige en vooral betaalbare auto's. Met de 600 gaf het concern hier een goede invulling aan. Een kleine auto van nog geen 3,5 meter lang, die afhankelijk van de gebruikte motor een topsnelheid van 95 km per uur of 110 km per uur kon leveren. Bedoeld als vierzitter werd hij ook geleverd als zeszitter en was daarmee eind jaren vijftig een voorloper van de moderne SUV's. Zeer populair bij liefhebbers met gevoel voor nostalgie is de 500, de Cinquecento, uit de jaren vijftig en zestig. Deze kleine en compacte auto, bekend als de Druppel, is misschien wel de bekendste Fiat uit de eerste decennia na de oorlog. De 127 die van 1971 tot 1983 geproduceerd werd, is in 1972 uitgeroepen tot auto van het jaar en was ook hier een veel verkocht model.

Een Fiat als tweedehands auto

Oude modellen als de 600, de 127 en vooral de klassieke 500 zijn onder verzamelaars populair en nog in voldoende mate te vinden op de markt voor tweedehands auto's. Wie een occasion van een recentere datum wil vinden, heeft meer dan voldoende keuze. Een succesvol model is uiteraard de Panda, waarvan in de eerste generatie tussen 1980 en 2003 vier miljoen exemplaren zijn verkocht. Ook de Uno, hier na 1995 opgevolgd door de Punto, is buitengewoon succesvol gebleken als compacte city car. De klassieke 500 heeft ook een facelift gekregen en wie een mooie middenklasser zoekt, mag de Bravo in de gaten houden, die in 2007 op de markt kwam. De 500X is een mooie hybride auto en de Freemont is een goede keuze voor wie interesse heeft in een compacte SUV. Deze is samen met Chrysler ontwikkeld, met wie Fiat in 2014 is samengegaan, en wordt in Mexico gebouwd.