Fiat
Alles wissen

Tweedehands Fiat Panda kopen?

Fiat Panda: al ruim 35 jaar klassiek door eenvoud

Hij is compact en relatief eenvoudig te noemen, maar tegelijkertijd door en door betrouwbaar en zeer gunstig geprijsd. Met de Fiat Panda kan de onderneming uit Turijn worden gezien als de uitvinder van de zogenoemde stadswagen. Omdat de Panda al sinds de lancering in 1980 een succesnummer is dat al vele jaren meegaat, heeft de Fiat in de loop der jaren diverse upgrades gekregen, maar is het basismodel van destijds nauwelijks aangepast. Wie op zoek is naar een auto voor het hectische stadsverkeer, daar gemakkelijk wil parkeren en financieel voordelig uit wil zijn, maakt met de Fiat Panda een prima keuze.

De historie van de Panda

In 1980 werd de eerste Panda gepresenteerd: een 3-deurs stadswagen die zich kenmerkte door een hoekig uiterlijk. Ontwerper Giorgetto Giugiaro wilde de functionaliteit centraal stellen, waardoor er volgens een strakke basis werd gewerkt bij het ontwikkelen van de auto. Dit aspect kwam onder andere tot uiting in de maximale snelheid van de eerste Panda's: deze kenden dankzij de motor van 652 cc een topsnelheid van 125 kilometer per uur. Deze topsnelheid was effectief genoeg om de auto ook buiten de stad voortvarend vooruit te laten komen. De eerste generatie heeft een grote populariteit gekend voor een zeer lange periode: zo is de auto 23 jaar lang geproduceerd en zijn er 4,5 miljoen modellen van verkocht Inmiddels de vijfde generatie reeds op de markt gebracht, en wel als moderne 5-deurs variant. Fiat heeft vanaf de derde generatie (in 2003) zowel het ontwerp als het gebruik van de auto onder handen genomen. Deze vernieuwingen werden zodanig op prijs gesteld, dat de Fiat Panda in 2004 door gerenommeerde autojournalisten zelfs werd uitgeroepen tot Auto van het Jaar'.

Specificaties van de Panda

De wagens die nu worden geproduceerd bevatten 2-cilinder motoren die als erg zuinig worden betiteld. De vijfde generatie van de kleine Panda is tevens van binnen ruimer dan velen hem zullen inschatten. Zo kent de kofferbak een inhoud van 260 liter. De nieuwste modellen zijn allen uitgerust met moderne functies als elektrische stuurbekrachtiging en ABS. Ook de motor is flink onder handen genomen: zo zijn er tegenwoordig 5 verschillende motoren beschikbaar, die in vermogen variëren van 60 tot 85 pk. De modellen met een Twinair-motor stoten slechts 88 gram CO2 per kilometer uit. Ondanks het compacte formaat is de veiligheid goed gewaarborgd: zo kennen de nieuwe modellen van de Panda standaard uitgerust met vier airbags en anti-whiplash-hoofdsteunen.

Bespaar veel geld met de keuze voor de juiste occasion

De Fiat Panda is een moderne en voordelige stadsauto die tevens zuinig is in gebruik. Ideaal voor mensen die zich snel moeten verplaatsen in grote steden. De cataloguswaarde van het nieuwste model van de Panda is door Fiat ingeschat op ruim 10.000 euro. Dit is een bescheiden bedrag voor een auto die zich al decennia heeft bewezen als betrouwbare automobiel. Met het aanschaffen van een tweedehands auto kan het echter nog voordeliger zijn!