Jeep
Alles wissen

Tweedehands Jeep kopen?

Jeep: meer dan alleen een merk

Vooral voor de mensen die de oorlog en de bevrijding nog hebben meegemaakt zal de Jeep altijd meer zijn dan alleen maar een merk of zelfs een voertuigtype. De beelden van Geallieerde bevrijders, in hun stoere en ronkende open militaire voertuigen zullen altijd in hun netvlies gegrift blijven staan. Tegenwoordig is het merk eigendom van het Fiat-Chryslerconcern. Onder die wereldberoemde merknaam, die eigenlijk synoniem is geworden van een militair ogende open terreinwagen, zijn pick-up trucks, echte terreinwagens en SUV's uitgebracht. Het prototype was afkomstig van de American Austin Company, later American Bantam en werd onder meer aan de Sovjet-Unie en het Britse leger geleverd. Toen de Verenigde Staten deel gingen nemen aan de oorlog, nam de vraag naar deze wagens enorm toe. De multifunctionele, met vierwielaandrijving uitgeruste Bantam Reconnaissance Car 40 was hét voertuig waar het leger naar op zoek was. Productie, met een verbeterde en nog krachtiger motor werd toegekend aan zowel Ford als aan Willys-Overland. De naam Willys Jeep raakte al snel ingeburgerd.

Historische en recente modellen

Waar de naam vandaan komt is nog niet helemaal duidelijk. De een zegt dat het uit een Popeye-strip komt, de ander wijst op typisch militair jargon, waarmee een nog niet uitgetest voertuig werd bedoeld. Willys-Overland bleef ze tot 1953 bouwen, voor zowel de consument als het leger. De auto's kregen de aanduiding CJ, een afkorting voor Civilian Jeep. Een succesvol model voor bestuurders in de agrarische sector was de Willys-Overland CJ-3A, die van 1949 tot 1953 werd gebouwd. De viercilindermotor leverde 68 pk vermogen en de ophanging was zodanig verstevigd, dat landbouwapparatuur zonder problemen meegevoerd konden worden. Later ging de merknaam over naar Kaiser en in de jaren tachtig kreeg Chrysler het in handen. Vooral de inspanningen van Chrysler en later Fiat-Chrysler hebben ervoor gezorgd dat de Jeep nog steeds populair is bij die consumenten die ofwel een stoere SUV, ofwel een goed functionerende terreinwagen zoeken.

Een Jeep als tweedehands auto

Ook in Europa zijn ze veel verkocht en zeker in de niet-stedelijke gebieden rijden er veel rond. Wie op zoek is naar een klassieke terreinwagen uit de oorlogsjaren of een recenter militair voertuig, kan terecht in het occasioncircuit, maar vooral bij handelaren en verzamelaars. Ook reserveonderdelen zijn relatief makkelijk te krijgen, onder meer bij legerdumps. Wie op zoek is naar een civiel model, zou kunnen denken aan de nog steeds veel gevraagde Grand Cherokee. Deze 5-deurs SUV kwam voor het eerst in 1993 beschikbaar en is onder de naam Grand Cherokee WK2 al aan zijn vierde generatie toe. De meest recente beschikt over een 3,0-liter V6-motor en heeft een vermogen van 240 pk. In 2017 komt een bijzonder krachtige variant op de markt, de Grand Cherokee SRT Hellcat, met een 6,2-liter V8-motor en een vermogen van maar liefst 707 pk. Wie niet wil wachten en een ander model zoekt, kan kiezen voor de militair ogende Wrangler of de bijzonder futuristisch uitziende Renegade, die ook als hybride leverbaar is.

Meer Jeep