Mazda
Alles wissen

Tweedehands Mazda kopen?

Mazda, sportieve klasse uit Hiroshima

Jujiro Matsuda was een Japanse zakenman die in 1920 in Hiroshima een firma begon met de naam Toyo Cork Kogyo Co. In het begin produceerde het kurk, machineonderdelen, lampen en ook een tijdje motorfietsen. In de jaren dertig begonnen ze met de productie van auto's, voornamelijk bestelwagens, hoewel er ook plannen voor personenauto's klaar lagen. Een opvallend ontwerp uit die tijd was de Mazda-Go gemotoriseerde riksja, een driewieler die eruit zag als een motorfiets met een grote open laadbak achterop. In de oorlogsjaren was de fabriek voornamelijk betrokken bij de productie van geweren voor het Keizerlijk leger en stond verdere ontwikkeling van auto's stil. De fabriek bleef gespaard tijdens de atoomaanval op Hiroshima. Geïnspireerd door de Duitse NSU ontwikkelde Mazda in het begin van de jaren zestig een eigen type rotatiemotor en kwam het op de markt met modellen als de R360 en de Carol. De R360 was een kleine 2-deurs vierzitter die slechts 380 kg woog. De 356-cc V-twin-motor leverde slechts 12 pk en de maximumsnelheid was 85 km per uur.

Bekende en baanbrekende modellen

Rond 1960 waren in Japan de kei cars, kleine en basale auto's, zeer populair. De R360 veroverde al snel een aanzienlijk marktaandeel. Met de Familia-lijn en vooral de Familia Rotary R100 uit 1968 begon het concern zich ook met succes op de exportmarkt te begeven. De Mazda 1500 werd eind jaren zestig het eerste model dat in Nederland verkocht werd. De 1500 stond ook bekend onder de naam Luce en was voorzien van een 1,5-liter viercilindermotor die een vermogen leverde van 78 pk. Het was een veel verkochte 2-deurs vierzitter met achterwielaandrijving. Hij is ook gebouwd als limousine, maar voornamelijk voor de Japanse markt. Bekende en ook in het leasecircuit veel verhandelde modellen waren de 323, die van 1975 tot 2003 in zes generaties geleverd is, naast de luxere 626. Deze luxe sedan werd geleverd als stationwagen of als 4-deurs uitvoering en is als tweedehands auto nog goed te verkrijgen. De productiejaren van de 626 liepen van 1979 tot 2002.

Een Mazda als tweedehands auto

Wie op zoek is naar een betrouwbare Mazda als occasion, kan de 323 en 626, zeker de exemplaren die in de jaren negentig zijn gebouwd, nog zonder moeite online vinden. Wie een voorkeur heeft voor recentere modellen, heeft ook meer dan voldoende keuze. Wie op zoek is naar een kleine en compacte auto, kan de nieuwere generatie Carol kiezen, een prima concurrent voor de Suzuki Alto. De Flair is een compacte minibus en een goed alternatief voor de Suzuki Wagon R. Een sportieve wagen is bijvoorbeeld de MX-5, die ook op de markt te vinden is in een roadster-uitvoering. Liefhebbers van SUV's kunnen hun hart ophalen met de CX-3 of CX-5, of kiezen voor de iets zwaardere CX-9. De CX-9 van de laatste generatie gebruikt een 2,5-liter viercilinder-motor met een vermogen van 227 pk, die volgens de fabriek 20 beter presteert dan de oudere V6-motor.