Mercedes-Benz
Alles wissen

Tweedehands Mercedes-Benz A-Klasse (alle) kopen?

Eerste en tweede generatie: een wagen met karakter

Compact en eigenwijs zijn twee woorden die de A klasse van de Duitse autofabrikant Mercedes perfect beschrijven. Met zijn 3.8 meter was de A klasse de kleinste Mercedes ooit toen de wagen in 1997 geïntroduceerd werd op het Autosalon van Genève. De wagen uit het compacte segment wist met zijn eigenzinnige karakter en vijf zitplaatsen een ruim publiek aan te spreken, van ondernemers tot families. Door de combinatie van luxe en comfort heeft de Mercedes A klasse dan ook voor iedereen iets te bieden. Om aan ieders voorkeuren te voldoen, werd de auto in drie uitrustingsniveaus verkocht: Classic, Elegance en Avantgarde.

Eigenzinnig en bekend

Het was wachten tot 2004 tot Mercedes een tweede generatie op de markt bracht. Om de lancering goed op de kaart te zetten, werd zangeres Christina Aguilera gevraagd om deel te zijn van de A klasse marketingcampagne Follow Your Own Star, een titel die verwijst naar de eigenzinnigheid van de wagen. Ook deze wagen had het kenmerkende uiterlijk van de eerste generatie, met de hoge achterkant en het bolle design, hoewel de tweede generatie iets groter was: 23 centimeter langer, 4,5 centimeter breder en één centimeter hoger. Het gamma werd meteen ook uitgebreid met een 3-deurs model.

Populariteit op de tweedehands markt: een waardevolle investering

Met de lancering van de derde generatie in 2012 maakte Mercedes een stijlbreuk, om een volwaardige concurrent te worden voor andere premiummerken in het compacte segment. De auto onderging een onherkenbare metamorfose en het nieuwste model is niet alleen breder, maar oogt ook sportiever. Dat betekent dat de eerste en tweede generatie A klasse ondertussen als klassiekers circuleren op de tweedehands markt, en erg gegeerd zijn bij auto eigenaars die op zoek zijn naar een wagen met een uitgesproken karakter.

De A klasse lijkt met zijn eigenzinnige look een buitenbeentje binnen de Mercedes lijn, maar binnenin merk je meteen dat dit een Mercedes is. Welk model je ook verkiest, het interieur van de wagen is steeds hoogwaardig afgewerkt, met degelijke materialen en comfortabele zetels. Door het functioneel ontworpen design en de zakelijke look combineert de Mercedes A klasse dan ook perfect comfort en efficiëntie, en is dan ook bij een ruim publiek erg populair als occasie.

Zijn tijd vooruit: ingenieuze trucjes en slimme technologie van Mercedes

Mercedes staat ook voor innovatie, en dat is voor de A klasse niet anders. De eerste generatie Mercedes A klasse was zo klein, dat een speciaal ontworpen motor nodig was om in de wagen te passen. De fabrikant vond voor deze wagen meteen ook de sandwich vloer uit, een dubbele vloer die ervoor zou zorgen dat de motor en transmissie bij een botsing onder de cabine doorschuiven. De Mercedes A klasse is dan ook één van de veiligere auto's als tweedehands wagen.

Op technisch vlak staat de A klasse voor eenvoudig rijcomfort, met een ruime keuze aan motoren op vlak van vermogens en cilinderinhoud. Vooral de speciale edities zijn erg gewild op de tweedehands markt, zoals de A 180 Final Edition. Deze versie van de tweede generatie kwam in een oplage van slechts 300 stuks, en heeft een opvallende sportieve look met 7-spaaks 17 inch-velgen, een chromen grille, een sportstuur en xenonverlichting. Maar welke A klasse je ook kiest, je haalt steeds een kwaliteitsvolle tweedehands auto in huis die rijcomfort en luxe als geen ander weet te combineren.