Renault
Alles wissen

Tweedehands Renault Clio kopen?

Een volop geprezen auto

Een model dat twee keer de prijs 'Auto van het Jaar' mag ophalen is een zeldzaamheid. Daarom mogen de producenten van de Renault Clio zich best op de borst slaan, want zowel in het introductiejaar 1991 als in 2006 viel deze eervolle onderscheiding de auto ten deel. Daarmee staat de Clio op gelijke hoogte met de Volkswagen Golf. De prijs is des te opvallender, omdat het hier toch gaat om een pure stadsauto: klein van formaat en vooral heel zuinig. De Renault Clio is voor het Franse autoconcern van groot belang geweest, want het model werd op de markt gezet juist op het moment dat de autoproducent rechtstreeks op bankroet leek af te stevenen. De opvolger van de Renault 5 bleek echter een schot in de roos en werd geleverd met 1.2l of 1.4l benzinemotor of 1.7l en 1.9l dieselmotoren. In 1992 werden de Clio's voorzien van elektronische brandstofinjectie om aan de strengere Europese milieunormen te voldoen.

Ook al een lange levenscyclus

De voorganger van de naar een Griekse Muze vernoemde Clio kende trouwens ook al een lange levenscyclus, want de Renault 5 werd verkocht van 1972 tot 1996 en was goed voor ruim zeven miljoen verkochte exemplaren. De laatste versie van de auto kan menigeen zich nog voor de geest halen, vanwege de karakteristieke schildbumpers en de markante achterlichten. Na de introductie van de Renault Clio leefde de Renault 5 nog even voort als de tot 1996 en in Slovenië geproduceerde 5 Campus. Al meteen bleek de Clio een heel vooruitstrevend model, met veel extra's en comfort en een voor een dergelijke kleine wagen luxe afwerking. Van de eerste generatie die zowel in de benzine- als dieselvariant verscheen, kwamen ook enkele varianten op de markt zoals de zeer luxueuze Bacarra die voorzien was van airconditioning en lederen bekleding. Gedurende de eerste generatie kreeg het model diverse opwaarderingen en verdwenen de wat statische toevoegingen als RL en RN. Hiervoor kwamen namen als Chipie, Be Bop of Mexx.

De tweede generatie

In 1998 werd de eveneens als driedeurs en vijfdeurs hatchback leverbare tweede generatie van de Renault Clio gelanceerd. Deze was duidelijk ronder en bood ondanks een vrijwel even groot chassis meer binnenruimte. Ideaal voor gezinnen! Het succes van het model had inmiddels ook de aandacht getrokken van concurrenten, zoals de Peugeot 206. Hierop anticipeerde Renault door de Clio vooral voor wat betreft het exterieur aan te passen: motorkap, bumpers, kop- en achterlichten gingen in de revisie. In 2005 zag vervolgens de derde generatie het levenslicht, deze was iets langer en ook breder dan de voorgangers.

De huidige versie

In 2012 verscheen de vierde generatie van de Renault Clio, waarbij voor het eerst ook een automaatversie verkrijgbaar is, voorzien van een ECD-versnellingsbak met zes versnellingen. De eerste modellen beschikten in de benzine en dieselvariant over een 90pk leverende motor, in 2013 werd een 1.2TCe met een vermogen van 120pk geïntroduceerd. De Clio is ook als tweedehands auto populair, want vooral vanuit voormalige Oostbloklanden is veel belangstelling. In die omgeving is de Renault Thalia (onder die naam wordt de Clio daar verkocht) van oudsher bijzonder populair. Sinds 2012 wordt de Clio gebouwd onder supervisie van de Nederlandse ontwerper Laurens van den Ancker.