Informatie te weten komen

Wanneer iemand op zoek is naar een andere auto, is het belangrijk om zoveel mogelijk te weten over deze auto. Niet alleen hoe deze eruit ziet, hoeveel kilometers hij op de teller heeft staan en of er sprake is van schade, maar ook hoe de auto onderhouden is. Het onderhoud is ontzettend belangrijk, omdat dit zal bepalen of de auto bij verkoop in goede staat is of niet. Zo kan de auto in eerste instantie er goed uitzien, maar als er niet regelmatig onderhoud gedaan is, is de kans groot dat er na een tijdje hoge kosten zullen komen door reparaties. Op zoek naar de dingen die hoge kosten met zich mee kunnen brengen na aankoop? Vraag dan zeker of de distributieriem vervangen is en hoe lang dit geleden is. Deze kan namelijk behoorlijk duur zijn als hij kapot gaat. Vergeet ook zeker niet te kijken of de banden nog goed zijn en of er sprake is van een lekkage. Deze dingen vallen niet meteen op bij het kijken naar de auto, maar zijn dus wel belangrijk om te controleren voor aankoop. Dat kan een hoop geld besparen.

Een kenteken check doen

Met het kenteken kan een heleboel informatie achterhaald worden. Tegenwoordig hoeft dit niet per se meer te gaan via de dealer, hoewel deze wel het beste op de hoogte is van dingen die kort geleden gebeurd zijn. Echter, kan de gewone kenteken check online worden gedaan via verschillende websites. Het enige dat hiervoor nodig is, is het kenteken. Er kan dus naar iedere auto worden gekeken, ongeacht of deze in het bezit is of niet. Als men een mooie auto ziet op de weg, kan er zo worden gekeken wat de nieuwprijs is bijvoorbeeld. Verder is er nog wat algemene informatie zoals het merk en model, het bouwjaar, de nieuwsprijs, welke kleur hij heeft, of hij rijdt op diesel of benzine, of er sprake is van een automaat of handmatig geschakeld en nog veel meer. Er kan dus meteen een goed beeld worden gegeven van de auto en of deze bij een mogelijke koper zou passen. Het kenteken opzoeken is slechts een kwestie van seconden online. De voertuiggegevens zijn uitgebreid, en dat is erg prettig wanneer iemand op zoek is naar een auto en wat meer informatie wil krijgen. Zo staat er zelfs hoe zuinig de auto in gebruik is. Met al deze voertuiggegevens kan men dus genoeg te weten komen over de auto.

Een kenteken check bij de RDW

Wanneer iemand een betrouwbare kenteken check wil doen, is dit het beste te doen bij de RDW. De RDW-voertuiggegevens zijn zeer betrouwbaar en op deze manier weet men zeker dat men goed zit. Niet alleen krijgt men hier de algemene informatie die eigenlijk op iedere website te vinden is waar het kenteken ingevuld kan worden, maar er kan ook worden gekeken naar prijzen. Denk aan de wegenbelasting die een auto met zich meebrengt. Ook dat is zeker niet onbelangrijk wanneer men wil kijken wat de maandprijs zal worden van een auto. De kenteken informatie van de RDW is gemakkelijk op te vragen via de website, maar voor de prijzen zoals wegenbelasting is net nog wat meer informatie nodig. Hierbij moet men onder andere invullen of de auto rijdt op diesel of benzine, in welke provincie de eigenaar woont en wat de auto weegt. Het kenteken opvragen is bovendien altijd mogelijk bij de RDW.

Onderhoudsgeschiedenis

De algemene check is dus makkelijk te doen. Wanneer men meer wilt weten, zoals de onderhoudsgeschiedenis, kan dit worden opgevraagd tegen een bepaald tarief. Het gaat hier slechts om enkele euro's, dus er is geen sprake van hoge bedragen. Ook hiervoor is alleen het kenteken van de auto nodig. De klant kan een aantal euro betalen en krijgt daarvoor onder andere de onderhoudskosten die verwacht kunnen worden. Voor de beste onderhoudsgeschiedenis, kan de dealer het beste worden geraadpleegd. Deze onderhoudsgeschiedenis is namelijk het meest recent. Ook kan er specifiek gevraagd worden naar grote uitgaven. Zijn deze al gedaan of is dit nog in het vooruitzicht? Het is zonde om een auto te kopen waarbij binnen een jaar al grote uitgaven gedaan moeten worden, omdat dit eerder niet gedaan is. Kies dus altijd voor een goed onderhouden model.

Dagwaarde

Dan is er nog de dagwaarde waarbij het kenteken nodig is. Het autokenteken zal ervoor zorgen dat er een dagwaarde is en op die manier kan er vaak een betere deal worden gesloten. Soms wordt er nou eenmaal meer gevraagd dan de dagwaarde van de auto. Hierbij is het dus handig om de dagwaarde van de auto te weten. Niet alleen handig wanneer iemand op zoek is naar een auto en graag wil onderhandelen over de prijs, maar ook prettig wanneer iemand zijn auto wil inruilen. Op deze manier kan er toch een goede deal komen, zelfs wanneer de koper of verkoper weinig verstand heeft van auto's. Met de dagwaarde weet men wat de auto nog ongeveer waard is, maar toch wordt er vaak veel meer gevraagd voor een auto dan de daadwerkelijke dagwaarde is.

Gestolen?

Tot slot: het kenteken checken kan ook negatieve aspecten met zich meebrengen, waarvan het maar goed is dat de mogelijke koper ervan op de hoogte is. Zo staat er onder andere bij of er sprake is van een gestolen auto. Door op het kenteken te zoeken kan er worden geconcludeerd of een auto gestolen is of niet. Ook staat er altijd bij of de auto op dit moment gekeurd is en tot wanneer dat het geval is. Handig wanneer de koper er meteen de weg mee op wil. Bovendien, als de auto net gekeurd is, wordt daarmee direct duidelijk dat hij helemaal in orde is. Vergeet overigens uiteraard niet om alsnog de onderhoudsgeschiedenis te bekijken. Bij de APK zijn er vaak onderdelen die op een later moment vervangen moeten worden, maar waarbij dat op dat moment nog niet verplicht was. Goedgekeurd betekent niet bij voorbaat dat de auto goed is voor een heel jaar.