De motorverzekering vergelijken

Iedere motorbezitter is wettelijk verplicht een WA-verzekering af te sluiten. Heeft de eigenaar een motor op naam zonder verzekering, dan zal hij of zij een boete thuis gestuurd krijgen. De boete voor een onverzekerd voertuig is vele malen hoger dat de gemiddelde verzekeringspremie voor een jaar. Om dan toch geen dief van eigen portemonnee te zijn, is het vergelijken van de motorverzekering een aanrader.

Soorten motorverzekeringen

Er zijn verschillende soorten motorverzekeringen waarbij de dekking bij de meeste maatschappijen in grote lijnen hetzelfde is. Een motor verzekeren is voor iedereen die er een op naam heeft verplicht. De basisverzekering die op zijn minst afgesloten dient te worden, is de WA-verzekering. De WA-verzekering dekt schade die door de verzekerde met het verzekerde voertuig aan derde is toegebracht. Zou er geen verzekering zijn, dan dient de eigenaar van de motor deze uit eigen zak te betalen. Naast de WA-verzekering, kan er ook gekozen voor een WA + beperkt casco verzekering worden gekozen. Deze verzekering biedt de eerder genoemde dekking van de WA-verzekering, maar geeft ook dekking bij schade door brand, diefstal, storm en (indien er een scherm aanwezig is) ruitbreuk. Het is niet aan te bevelen om heel oude motoren WA + beperkt casco te verzekeren. Het advies is om dit te doen voor motoren van drie tot acht jaar oud. Bij de verzekering van de motor vergelijken zal duidelijk worden dat er nog meer soorten verzekeringen zijn dan eerder genoemde soorten. Voor de nieuwe motoren tot drie jaar oud, is het aan te bevelen om een allrisk, of WA + volledig casco, verzekering af te sluiten. Deze allrisk verzekering dekt niet alleen schade die door de verzekerde met het verzekerde voertuig aan derden is toegebracht, maar ook de schade aan de eigen motor is gedekt. Ook de oldtimer motorfiets verzekeren kan bij de meeste verzekeringsmaatschappijen gewoon geregeld worden.

Motor verzekeren zonder rijbewijs

In theorie is het mogelijk: geen motorrijbewijs hebben en een motor kopen. Wettelijk gezien is dat toegestaan. Het probleem dat een verzekering verplicht is bij het op naam hebben van een motor, maar geen motorrijbewijs hebben, zal zich dan wel voordoen. Vooropgesteld dat er niet zonder rijbewijs op de motor gereden mag worden, is het afsluiten en in stand houden van een verzekering voor de motor wel verplicht. Bij het vergelijken van verschillende motorverzekeringen is het dan ook zeer belangrijk om goed op te letten of er een verplichting is voor de verzekerde om een rijbewijs voor de motor te hebben.

De motorverzekering vergelijken

Wie de beste dekking tegen de meest gunstige voorwaarden en de laagste premie voor zijn motor wil, doet er goed aan de motorverzekering te vergelijken met andere verzekeringen van andere maatschappijen. Op internet zijn ontelbare vergelijkingssites te vinden die met een paar drukken op de knop een overzicht van verschillende verzekeringen, met voorwaarden, dekking en hun premie op het computerscherm tonen.

Wat kost een motorverzekering

De kosten van een motorverzekering zijn hoofdzakelijk afhankelijk van de dekking van de verzekering. Om de premie van de motorverzekering te berekenen zal er naast de dekking ook gekeken worden naar de technische specificaties van de motor. Het gewicht en het bouwjaar zijn ook belangrijk om de premie van de verzekering voor de motor berekenen. Een verzekeraar biedt vaak een speciaal verzekeringstarief aan voor motoren die in bepaalde maanden niet gebruikt worden, denk aan december, januari en februari. Soms zal een verzekeraar een taxatierapport van de motor nodig hebben voordat de juiste premie bepaald kan worden. Ze zullen hier zeker naar vragen wanneer het een ongewone motor betreft. Zeker als de eigenaar, of de vorige eigenaar(s), veel wijzigingen aan het standaard model hebben aangebracht, kan een taxatie nodig zijn om de juiste waarde en dus de juiste premie te kunnen bepalen.

De oldtimerverzekering voor de motor

Ook de oldtimer motorfiets kan verzekerd worden. Hiervoor is er een speciale verzekering voor oldtimers. De verzekeringsmaatschappij kan bijzondere voorwaarden aan de verzekering voor oldtimers verbinden. Over het algemeen is het een vereiste dat de oldtimer alleen voor plezierritjes wordt gebruikt. Woon-werkverkeer is dan niet toegestaan. Bij het motorverzekering vergelijken zullen de bijzondere voorwaarden zichtbaar zijn. Het is gebruikelijk voor een verzekeraar om een taxatierapport op te vragen als een klassieke motorfiets verzekerd moet worden. Er is een ruim aanbod van erkende taxateurs die, tegen een vergoeding, een taxatie kunnen verrichten. Bij de taxatie zal onder andere gekeken worden naar de staat van de motor, de markt van het type motor, het merk en type van de motor, het bouwjaar en de kilometerstand. Een erkend taxateur zal een taxatierapport opstellen die desgewenst naar de verzekeraar kan worden gestuurd. Bij twijfel is het slim om het bij de verzekeringsmaatschappij na te vragen.