Is een WA-verzekering verplicht?

Een in 1963 aangenomen wet verplicht iedere eigenaar van een motorrijtuig om een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Blijkt bij controle dat het voertuig niet WA verzekerd is, dan kost dat minimaal € 380.

Wat is een WA-verzekering?

De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering ofwel WA is een basisverzekering die schade aan derden vergoedt. Wie een aanrijding veroorzaakt, betaalt via de WA-verzekering de schade. Hier geldt dat niet alleen de directe schade aan het voertuig wordt vergoed, maar ook eventuele schade veroorzaakt door lichamelijk letsel. Bijvoorbeeld een whiplash of een maandenlange behandeling in een ziekenhuis of instelling. De schade aan het eigen voertuig of aan de personen die hier tijdens de aanrijding in zaten, is niet verzekerd door een WA.

Wanneer een WA-verzekering afsluiten?

De WA-verzekering is verplicht voor iedere motorvoertuig dat eigendom van iemand is. Het maakt dus niet uit of er wel of niet mee gereden wordt. Wie een auto, motor, brommobiel, scooter of brommer bezit, moet een WA-verzekering afgesloten hebben. Er zijn al aanbieders die een WA-verzekering aanbieden voor een heel laag maandbedrag. Belangrijk is het daarom om de WA-autoverzekering te vergelijken. Naast de verplichte voorwaarden, kan een verzekeraar zaken uitsluiten. Zo geldt dat wanneer bewezen wordt dat de veroorzaker van de schade dronken achter het stuur zat of roekeloos gereden heeft, de verzekeraar of niet uitkeert of de gehele schade op de veroorzaker zal verhalen.

De kosten van een WA-verzekering voor de auto

Omdat een WA-verzekering verplicht is, loont het de WA-verzekering voor de auto te vergelijken. Bij deze verzekering geldt een zogenaamd bonus-malussysteem. Dat betekent dat degene die zonder schade rijdt, beloond wordt met een goedkoper tarief. Wanneer een bestuurder echter schade veroorzaakt, zal het maandbedrag juist omhoog gaan. Dit begint al bij het afsluiten van een WA. Vaak wordt een instaptrede van 15% aangeboden. Dat betekent dat de te betalen premie met 15% verlaagd wordt. Ieder schadevrij jaar levert een extra trede op. Zo kan de korting oplopen tot 80%. Daar staat echter tegenover dat een schade betekent dat een trede moet worden ingeleverd, waardoor de korting voor het volgende jaar daalt. Het loont zich hier goed naar te kijken, want er zijn verzekeraars die bij 80% soms geen trede meer verlagen. Dat heeft te maken met de schadevrije periode van de desbetreffende persoon. Een tweede reden om de auto WA-verzekering te vergelijken, is de aanschaf van een tweede auto. Bij sommige verzekeraars kan de WA voor de auto van een partner een hogere korting opleveren of zelfs opgetrokken worden naar de hoogste trede, wanneer de eerste verzekerde al jarenlang schadevrij rijdt. Goed vergelijken kan dus veel geld schelen.

WA-verzekering auto berekenen

Wat gaat een WA-verzekering auto kosten? Sommigen kiezen ervoor de goedkoopst mogelijke verzekering te nemen. Zij kijken ook niet naar mogelijke eigen schade of een eigen (deel)verantwoordelijkheid. Gezien het feit dat de WA-verzekering verplicht is, wordt al snel de beslissing genomen een goedkope variant af te sluiten. De reden kan zijn dat de verzekerde niet veel geld heeft, alleen in de eigen omgeving rijdt of er vanuit gaat dat niets zal gebeuren. Een van de voorjaars- of herfststormen kan al snel roet in het eten gooien. Valt een tak op de auto dan zijn de kosten voor de eigenaar. Die denkt misschien om de eigenaar van de boom aansprakelijk te stellen. Daarvoor moet een civiele procedure gestart worden, waarbij vaak een advocaat in de arm moet worden genomen. Wie deze procedure verliest, heeft dubbele kosten. Het kan echter ook anders, zonder dat het zoveel extra kost.

Wat gaat een WA-autoverzekering kosten?

Wie een 80% bonus heeft, kan soms al vanaf € 12 per maand een WA-autoverzekering afsluiten. Wie minder heeft of nog moet beginnen, zal dus meer moeten betalen. Naast de WA is er voor hele nieuwe auto's de All Risk-verzekering. Die is uiteraard veel duurder, maar het voordeel daarbij is dat bijna alles vergoed wordt. Wie een oudere auto heeft, kan overwegen een zogenaamde WA-cascoverzekering te nemen. Voor een klein bedrag extra is de auto dan ook verzekerd tegen brand, ruitbreuk, stormschade en diefstal. Ook hier loont het te vergelijken, want de premies kunnen fors uiteenlopen. Er is echter nog een reden om de polisvoorwaarden goed te bekijken. Zo zijn er verzekeraars die bij inbraak voor bepaalde losse producten, denk aan een navigatiesysteem, naar de huisraadverzekering verwijzen of een bepaald maximum hebben vastgesteld. Zo is het goed mogelijk dat een duur product gestolen wordt en de dekking bijvoorbeeld maximaal € 250 bedraagt.

Wanneer een auto WA verzekeren?

Een auto verzekeren is iets dat goed afgewogen moet worden. Daarbij is de WA-verzekering verplicht, ongeacht of er wel of niet met de auto gereden wordt. Dus WA moet worden afgesloten bij het aanschaffen van de auto. Alle andere verzekeringen zijn vrij te bepalen. Aanbevolen is het wel om een WA-casco en een inzittendenverzekering af te sluiten, zodat de ergste schade gedekt wordt door de verzekering. Ook is het aan te raden vooraf alles goed te vergelijken.