Wat is leasen?

De laatste jaren is het leasen van een auto ontzettend populair geworden. Leasen is simpelweg het huren van een auto tegen een bepaald bedrag per maand. Er zijn wel verschillende soorten lease. Het grootste verschil is de zakelijke lease en de privélease. Bij zakelijke lease rijdt iemand een auto van de zaak en wordt deze auto ook betaald door het bedrijf. Het is dan wel mogelijk om er in eigen tijd mee te rijden, dankzij de zogenaamde bijtelling. Dat is een bepaald bedrag dat de rijder zelf moet betalen. Bij privélease is het wat simpeler. Zo is de auto gewoonlijk aan het eind van het contract weer in bezit van de maatschappij. Soms zijn er nog mogelijkheden om de auto over te kopen aan het einde van het contract. Bij privélease wordt er ook een vast bedrag per maand betaald. Hoe hoog de prijs is, is afhankelijk van het aantal kilometers dat gemaakt wordt op jaarbasis en daarbij ook de looptijd van het contract. Hoe langer het contract loopt, hoe goedkoper het op maandbasis wordt. Over het algemeen is 48 maanden de langste tijd. Het prettige van leasen is dat de meeste kosten vaak al inbegrepen zijn. Neem dit dus mee wanneer gekeken wordt naar een auto leasen of kopen.

Hoe zit het met de kosten bij leasen?

Er zijn verschillende soorten van leasen. Zo kan er worden gekozen voor full operational lease, wat zakelijke lease is. Hierbij is de auto in het bezit van de leasemaatschappij. Er zijn vaste kosten per maand en dat is prettig, omdat er geen onverwachtse kosten zullen zijn. Hierbij kan worden gedacht aan rente en afschrijving, reparatie en onderhoud, wegenbelasting en de verzekering. Wat dan nog niet inbegrepen is, is de brandstof. Daarbij moet het gezien worden als huren in plaats van afbetalen, omdat de auto na afloop niet van de rijder is. Bij privélease is dit eigenlijk gewoon hetzelfde. Ook hierbij is de auto niet van de rijder zelf en zitten bovenstaande dingen in het pakket. Let op: er is ook nog financiering. Hierbij betaalt men de auto maandelijks af en is de auto dus wel in het bezit na afloop van het contract. Het is echter de vraag of men moet gaan voor een auto leasen of kopen.

Leasen of kopen?

Een auto kopen of leasen: wat moet er worden gekozen? Allereerst is het verstandig om een offerte aan te vragen van de auto waarin interesse bestaat. Vraag daarbij een offerte voor de lease en voor het kopen aan. Op deze manier kan er worden gekeken wat het goedkoopste is. Een auto leasen of kopen privé is bij de ene auto weer anders dan bij de andere. Er kan dus geen vaste lijst worden gegeven wat goedkoper is op maandbasis. Wat in ieder geval het voordeel is van leasen, is dat het voor veel mensen mogelijk is om een wat duurdere auto te rijden. Dit komt omdat zij per maand betalen. Voor velen is het niet weggelegd om in een keer een groot bedrag voor een auto neer te leggen. In dat geval is lease een goede optie. Kijk dus zodra de offerte ontvangen is, goed welke bedragen er iedere maand betaald moeten worden.Een voordeel van lease is ook dat wanneer de auto een grote reparatie nodig heeft, dit al in de maandelijkse prijs inbegrepen is. Bij kopen is dat weer een groter risico, hetgeen leasen of kopen van een auto dus lastig te zeggen maakt. Het belangrijkste is de offerte en door deze goed te bekijken, kan worden beoordeeld wat dan de beste keuze is. Natuurlijk kan men ook om advies vragen over een auto leasen of kopen bij een garage in de buurt.