Autokosten berekenen voor de aankoop

Sommigen berekenen hun autokosten tot op de cent, anderen kopen direct de nieuwe auto zonder naar de prijs te kijken. Het kan echter geen kwaad om de autokosten mee te nemen in de beslissing om een auto aan te schaffen. Want de kosten van een auto blijven niet beperkt tot alleen maar het aankoopbedrag.

Berekenen autokosten

Hoeveel een auto precies kost, heeft allereerst te maken met de aankoopprijs. Verdere kosten bestaan uit de wegenbelasting, verzekering, APK-kosten, onderhoud, brandstof, en de 'nood' aan extra technische opties. Bijvoorbeeld een andere muziekinstallatie, boxen of een navigatiesysteem. Ook een ANWB-lidmaatschap of de kosten van een garage blijven niet uit. Voor een nieuwe auto gelden richtlijnen. Zo gaat men ervan uit dat een nieuwe auto reeds na 5 jaar minder dan de helft van de nieuwprijs waard is. Bij een tweedehands auto ligt dat uiteraard anders, maar ook hier geldt dat de auto steeds minder waard wordt. Een richtlijn is om vooraf te bepalen hoeveel budget er beschikbaar is, hoe lang er ongeveer met de auto gaat gereden worden, en wat de nieuwe vraagprijs is in het geval van het opnieuw verkopen van de auto. Aan de hand van deze vragen kan al een deel van de autokosten berekenend worden. Ter illustratie: de aankoopprijs van de auto is € 5000 en het is de bedoeling om er 4 jaar mee te rijden. Het bedrag van € 5000 verdeeld over 4 jaar, of 48 maanden, komt dan neer op ongeveer maandelijks € 100 aan basiskosten. Dan is het al relatief zeker dat de inruilwaarde na die 4 jaar maar een paar honderd euro is.

Kosten van een auto

De kosten per maand van de auto stijgen door de verplichte verzekering. De tweede stap is dan ook op zoek gaan naar een geschikte autoverzekering. Voor een nieuwe of redelijk nieuwe auto wordt al snel gekozen voor All Risk, maar voor een tweedehands auto van bijvoorbeeld € 5000 voldoet WA met een Casco-verzekering. Dit geeft dekking voor allerlei extra's, zoals ruitbreuk, diefstal, storm en brand. De prijs voor deze extra dekking valt mee. Wat ook het overwegen waard is, is de inzittendenverzekering. De kosten van deze verzekeringen zijn afhankelijk van de rijstijl van de bestuurder en van het aantal jaren rijervaring. Voor een beginner bieden sommige maatschappijen 15% korting. Die korting kan oplopen tot 80% van de prijs voor ervaren rijders. Ook vergelijkingssites en ervaringen van vrienden of familie kunnen helpen om de juiste verzekeringsmaatschappij te kiezen. De verzekeraar geeft ofwel een jaarbedrag ofwel een maandelijks te betalen bedrag.

Kosten van onderhoud, belastingen en brandstof

De autokosten per maand stijgen ook door het nodige onderhoud en de belastingen. Om de maandelijkse kosten van een auto te kunnen vaststellen, is het handig een gemiddelde te nemen. Zo heeft het Nibud berekend dat de onderhoudskosten voor een auto per maand tussen de € 74 en € 104 liggen. Ook de wegenbelasting moet betaald worden. Het te betalen bedrag is bij de belastingdienst te vinden. Deze belasting heeft te maken met het gewicht van de auto en het brandstofverbruik. Het verbruik van brandstof is op voorhand iets moeilijker te berekenen, want dat is afhankelijk van het aantal kilometers en hoogte van de brandstofprijs. Voor het aantal kilometers kan een schatting worden gemaakt, bijvoorbeeld door de afstand van thuis naar het werk op te zoeken en in te schatten hoeveel er privé zal gereden worden. Gemiddeld wordt uitgegaan van 12.000 kilometer per jaar. Dat betekent een gemiddelde van 1000 kilometer per maand. Ter illustratie: de auto rijdt 1 op 15, dan wordt per maand 66 liter benzine verbruikt. Tegen een prijs van € 1,50 per liter komen de kosten van brandstof neer op € 99 per maand.

Kosten auto per maand

De volgende factoren kunnen helpen om de maandelijkse autokosten te berekenen:

  1. Prijs van de auto per maand (afschrijvingskosten)
  2. Kosten van de verzekering per maand
  3. Kosten wegenbelasting per maand
  4. Gemiddelde kosten van onderhoud per maand
  5. Gemiddeld verbruik van brandstof per maand

Dit gaat een auto kosten per maand. Dat is wellicht meer dan gedacht. Het kan daarom geen kwaad om wat tijd te nemen en de kosten van de auto te berekenen voor de aanschaf. Het is namelijk geen leuke verrassing als blijkt dat de kosten van de auto achteraf toch de duur zijn, en dat een ander type of een ander merk voordeliger was geweest.

Hoeveel kost een auto?

Het is belangrijk om vooraf de autokosten te berekenen. Alle bijkomende kosten zorgen er voor dat het een dure aanschaf kan worden. Door vooraf voldoende informatie in te winnen en door goed naar de informatie te kijken die bij de auto vermeld staat, kan voorkomen worden dat er achteraf niet genoeg geld is voor de auto.