Hoe verloopt een proefrit met de auto?

Een proefrit met de auto is misschien wel het meest belangrijke onderdeel van het hele aankoopproces. Dit is namelijk hét moment om te bepalen of de auto bij iemand past. Als iemand van plan is om misschien wel tien jaar te rijden in deze auto, is het essentieel om hem ook eens uit te proberen voor de aankoop wordt voltooid. Er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden. Zo is het normaal om een ID-kaart achter te laten wanneer de proefrit wordt gereden. Verder kan het ook zijn dat er een route wordt ingesteld wanneer iemand niet bekend is met de omgeving, om zo te voorkomen dat iemand verdwaalt. Vergeet zeker niet te controleren hoe de auto eraan toe is voor de proefrit gemaakt wordt. Wellicht zitten er krassen op en wordt daarna de schuld gegeven aan de persoon die tijdens de proefrit rijdt. Hou dat dus in de gaten.

Tijd voor de proefrit

Wat velen zich afvragen, is de tijd van een proefrit. Een proefrit maken, hoe lang duurt dat eigenlijk? Dat is per dealer verschillend. Er is geen standaard lengte verbonden aan een proefrit met een auto. De een heeft genoeg gemerkt na een aantal minuten, de ander wil nog even wat langer rijden. Belangrijk is om met de eigenaar af te spreken hoe lang er gereden gaat worden. Doe dit dus van tevoren. Belangrijk is goed op te letten en de auto daadwerkelijk te testen, en niet om alleen maar te genieten van de auto.

Een proefrit maken, waarop letten?

De volgende tips helpen absoluut bij het maken van een proefrit. Rijd allereerst over verschillende wegen om te voelen hoe de auto het doet op verschillende soorten wegdek. Daarbij zal blijken dat de ene auto een stuk gevoeliger is dan de ander. Ook drempels zijn handig om eens uit te proberen. Zo kan ook de wegligging goed worden getest. Op een rotonde kan een extra rondje worden gereden en er kan tijdens de proefrit een moment extra gas worden gegeven, om zo een goed beeld van de auto te krijgen. Niet alleen het rijden zelf moet echter worden beoordeeld, maar ook het uitvoeren van de bijzondere verrichtingen, zoals het parkeren van de auto. Ook dit behoort daarom tot onze proefrit tips. Parkeren doet men vaak dagelijks, dus moet enigszins makkelijk gaan, en zo wordt het maken van een proefrit niet alleen leuk, maar vooral ook zeer nuttig. Vergeet overigens ook zeker niet om goed te luisteren naar de motor tijdens de proefrit met de auto, geluiden zijn vaak een eerste indicator van problemen.