Hoe lang is er garantie op een auto?

Een van de meest belangrijke factoren bij het kopen van een auto is de garantie. Ook als een auto nieuw is, kan er al snel iets mis mee zijn. Daarom komt de garantie goed van pas. Er is echter behoorlijk wat verschil in garantie. Zo hebben nieuwe auto's altijd garantie, maar verschilt het wel per merk hoe lang de looptijd daarvan is. De precieze wettelijke garantie voor een auto is dus niet te noemen. Bij Volvo gaat het om slechts twee jaar, bij Kia is dit zeven jaar. De duur van de garantie kan mede bepalend zijn bij het kiezen van een nieuwe auto. De garantie van een auto is ook helemaal anders wanneer er sprake is van een tweedehands auto.

Garantie bij tweedehands auto

Er is geen wettelijke garantie voor een tweedehands auto, terwijl dat bij een nieuwe auto wel het geval is. Hierdoor is het vaak zo dat garages geen garantie bieden op tweedehands auto's. Als dit wel het geval is, gaat het vaak om kortere garanties van een aantal maanden. Het is dan toch vaak nog mogelijk om een soort garantiepakket te kopen, waarbij de duur van de garantie met een aantal maanden verlengd wordt. Het is aan de koper om te bepalen of deze extra kost het waard is om de garantie als het ware in te kopen. Bij tweedehands auto's is er bijna nooit fabrieksgarantie op de auto, omdat ze vaak al enkele jaren oud zijn. Wanneer de tweedehands auto bijvoorbeeld slechts een jaar oud is, is er nog wel kans op fabrieksgarantie. Het is in ieder geval aan te raden om een auto met garantie te kopen wanneer er gekozen wordt voor een tweedehands auto. Indien er in de eerste paar maanden eigenlijk niets mis is, kan er nog worden gekozen voor het niet verlengen van dit garantiepakket. Het is dus van belang op om de hoogte te zijn van de garantie voor de auto.

Auto kopen zonder garantie: do or don't?

Een auto kopen zonder garantie is een optie, maar het is niet aan te raden. Het is handig om te kiezen voor een garage met tweedehands auto's waarbij de garantieprijs al inbegrepen is. Zo geven veel garages nog standaard 6 maanden Bovag-garantie op de tweedehands auto. De keus is en blijft altijd aan de koper. Als de koper geen budget heeft voor garantie inkopen of als de koper erop vertrouwt dat de auto volledig in orde is, dan kan de auto ook zonder garantie worden gekocht. Om geen risico te lopen, is het in ieder geval wel aangeraden om de auto wél met garantie te kopen. Er is geen wettelijke garantie voor tweedehands auto's, maar er is wel garantie bij een nieuwe auto. Kijk dus bij zowel een nieuwe als een tweedehands auto naar hoe lang de autogarantie geldig is."